Laxfiske.nu - Flugbindning av lax och havsörings flugor
:: Fiskemeny
:: Forum
:: Övrigt

:: Flugbindning av lax och havsörings flugor
Här presenterar vi beskrivningar på flugor / flugmönster. För varje steg i flugans bind beskrivning kan du klicka på bilden för att få den förstorad, lycka till med flugbindningen.
Em Silver Spey av Pär Palm, ppSalmonflies.

Några av mina allra största favoritflugor är "Speyflugor" bundna med långa svepande hackel på enkelkrok. Bundna på de större järnen är de utmärkta flugor på jakt efetr Springers i Skottland eller maj- och junilax här hemma i Norden. I de mindre storlekarna är de helt suveräna för Laxfisket i augusti och senare på säsongen även för Havsöringsfisket i dagsljus och långsamma vatten. Bundna på enkelkrok blir flugan oerhört lätt och med det svepande hacklen skapar den ett genomskinligt, väldigt levande intryck i vattnet. Detta mönster, Em Silver Spey, är utmärkt för augustifisket. För några är sedan meddelade Whiting Farms att de hade tagit fram en nacke med ersättningshackel till bla Häger och förväntningarna bland oss flugbindare var enorma på detta nya superhackel, när det väl kom ut på marknaden var det nog många som blev besvikna, fjädrarna var inte alls som Häger, de var mycket tunnare och band man in dem som kroppshackel så orkade de inte hålla upp flugan i vattnet utan den föll mot botten som en sten och flugan blev helt livlös. Efter en del trixande och testande hittade jag rätt metod att använda dessa hackel och skapa underbart levande flugor.

Till bindningsbeskrivning
Bindbeskrivning för Em Silver Spey

Bindbeskrivning för Den vanlige
Den vanlige av Pär Palm, ppSalmonflies.

Den Vanlige föddes i den form den är idag vid Byskes stränder av det lokala Laxgardet. Färgkombinationen är perfekt på humusfärgad älv och förut här hemma i Sverige har jag och mina fiskebröder tagit Lax på Den Vanlige även i Norge, Skottland och Ryssland. Jag binder den endast på tub men då i alla storlekar från Microtuber upp till försommartuber med en vinglängd på 15-18cm. Som jag nämt i tidigare bindbeskrivning föredrar jag tuber med löst hängande krok, dels påverkas flugans gång mindre av krokens tyngd då, vingtrasslet blir mindre och framförallt går det så fort och enkelt att ändra flugans helhetsintryck genom att endast byta färgen på styrslangen.

Till bindningsbeskrivning

Rifling Hitch Tub av Pär Palm, ppSalmonflies.

Rifling hitch är en ganska gammal fiskemetod men har blivit populär på allvar först på senare år då tubflugorna gjorde sitt intrång. På Island och Kola tas det varje år mycket Lax med rifling hitch men här hemma i Norden är denna fiskemetod inte ännu så vanlig. Under torrsommaren 2006 fick jag själv tillfälle att prova på detta fiske på allvar i en rekordlåg Gaula och resultatet var verkligen överaskande. Rent bindtekniskt är inte dessa tuber svåra att göra då det är få bindmoment och lite material men däremot krävs det en del förarbete för att få rätt gång på tuben. Med dagens färgade tubslangar går det att göra massor av färgvarianter på samma tema.

Till bindningsbeskrivning
Bindbeskrivning för Rifling Hitch Tub

Bindbeskrivning för Shadows
Shadows av Pär Palm, ppSalmonflies.

Shadows är tubflugor med massor av volym och rörelse för fiske i skymmning och på natten. Tuberna är väldigt effektiva för höstens Havsöringsfiske men även flertalet Laxar har fallit för dessa tuber. Färgvalen jag binder dessa i är rött, blått, grönt, orange och gult där basen är svart och färgen på den fl. konan och flashen ger flugan dess avvikande färgintryck.

Till bindningsbeskrivning

Silver Wilkinsson av Pär Palm, ppSalmonflies.

Silver Wilkinsson är en klassiker i modern tappning! En verklig favorit för vårens blänkare men även för Lax i klara älvar tidigt på säsongen samt för Steelhead. Binder den både på tub, som i detta utförande, samt på silverfärgad krok. Flugan fiskas med löst hängande trekrok som har en lös styrslang som förhindrar att kroken går i fel vinkel bakom flugan. Tubslangen kan lätt bytas från fuchsia till svart och på så sätt ändras flugans helhetsintryck snabbt.

Till bindningsbeskrivning
Bindbeskrivning för Silver Wilkinsson

Bindbeskrivning för ppShrimp
ppShrimp av Pär Palm, ppSalmonflies.

Räkflugor är väldigt populära och fiskar väldigt bra på låg älv samt på hösten. Denna fluga, ppShrimp, är min egen kreation och jag binder den i lite olika färgvarianter både på tub och krok.

Till bindningsbeskrivning

Red francis av Pär Palm, ppSalmonflies.

Red Francis är en fluga i kategorin Räkor & Scrubs och väldigt populär på Island och i Skottland. Fiskar väldigt bra hela säsongen men framförallt använder jag den på låg älv samt på färgat vatten och i slutet av säsongen. Binder den både på tub och krok. Finns även andra färgvarianter och de mest använda är Svart och Olive Francis.

Till bindningsbeskrivning
Bindbeskrivning för Red francis

Bindbeskrivning för Kola Silver
Kola Silver av Pär Palm, ppSalmonflies.

Kola Silver är en fluga i färgvarianten svart/gul som fiskar så otroligt bra i framförallt klara vatten men blir mer och mer populära även i våra mer färgade älvar.

Till bindningsbeskrivning

Green Highlander av Pär Palm, ppSalmonflies.

Green Highlander är en av de riktigt klassiska mönster inom Laxflugfisket och i ny tappning med mjuka livfulla materialen fiskar den väldigt bra, i första hand i klart- och grön/gulaktigt vatten men den tar även mycket fisk i mer tefärgade älvar som Spey och Orkla för att nämna några. Jag fiskar denna fluga i olika varianter över hela säsongen och en favorit är denna Tubvariant samt en liten Speyvariant för sommarfisket. För våröringen är en zonkervingad tub rena godbiten.

Till bindningsbeskrivning
Bindbeskrivning för Green Highlander

Bindbeskrivning för Thunder Spey
Thunder Spey av Pär Palm, ppSalmonflies.

En av de mest allrounda flugor man kan ha i sin sk för både Lax- och Havsöringsfiske. När inget annat funkar brukar Thunder Spey kunna ge utdelning. Jag binder den på både tub och enkel- dubbelkrok för hela säsongens fiske.

Till bindningsbeskrivning

White Silver Zonker av Pär Palm, ppSalmonflies.

Veckans fluga heter WhiteSilverZonker och är en mycket enkel men effektiv fluga för vårfiske efter Havsöring. Färgsättningen på dessa Zonkers går att variera mycket från ljusa solvädersflugor till mörkare varianter för kallt vatten och trög vårfisk. Dessa Zonkertuber skall fiskas med löst hängande krok och genom att byta färgen på styrslangen kan man lätt ändra hela färgintrycket av flugan.

Till bindningsbeskrivning
Bindbeskrivning för White Silver Zonker

Bindbeskrivning för Garry
Garry av Pär Palm, ppSalmonflies.

Garry är en av de bästa vårflugorna för Havsöring och fungerar mycket bra tidigt på säsongen i kallt vatten. Flugan fungerar även bra på Lax under högvattensperioder samt i riktigt mörka vatten. Jag fiskar den i olika varianter både på tub och krok under vår och sommar. Flugan i beskrivningen fiskas med löst hängande krok bakom flugan och en av fördelarna med det är att det är lätt att byta helhetsintryck på flugan genom att endast byta den färgade styrslangen.

Till bindningsbeskrivning

Black Ice av Pär Palm, ppSalmonflies.

En väldigt bra allround Laxfluga i älvar med klart vatten. Jag fiskar den i olika varianter både på tub och krok under vår och försommar. Black Ice har även skördat stora framgånger i kallt vatten vid Havsöring- och Steelheadfiske.

Till bindningsbeskrivning
Bindbeskrivning för Black Ice