Laxfiske.nu - Flugbindning av lax och havsörings flugor - Shadows
:: Fiskemeny
:: Forum
:: Övrigt

:: Bindningsbeskrivning för laxflugan Shadows
Shadows är tubflugor med massor av volym och rörelse för fiske i skymmning och på natten. Tuberna är väldigt effektiva för höstens Havsöringsfiske men även flertalet Laxar har fallit för dessa tuber. Färgvalen jag binder dessa i är rött, blått, grönt, orange, rött och gult där basen är svart och färgen på den fl. konan och flashen ger flugan dess avvikande färgintryck.

Material för flugan
 • Svart tubslang i 2 olika storlekar
 • Svart bindtråd
 • Mirage Saltvattensflash
 • UV Svart dubbing
 • Mirage alt. mirror flash i samma färg som coneheaden
 • Långa, smala grizzlymönstrade saddlehackel
 • Svart Räv alt. Tempelhundshår
 • Angelhair i holo. silver alt. samma färg som cconeheaden
 • Svart Marabouhackel
 • Färgade Påfågelherl
 • JC-fjädrar
 • Svart hjorthår
 • Fl färgade coneheads


 • Tillbaka
  Pär Palm, ppSalmonflies.

  Steg. 1
  Beskrivning:Börja med att limma ihop 2 storlekar av svart tubslang. Bind in Mirageflashen ca 5mm bakom skarven mellan tuberna och linda flashen bakåt i jämna varv som ett tinsel, vänd ca 5mm från tubens bakkant och linda fram igen till startpunkten.
  Material:Tubslang, mirage och tinsel.

  Steg. 2
  Beskrivning:Dubba bindtråden löst med lite dubbing och bygg upp en liten kula vid inbindning av kroppsflashen, ca 2-3 korslindade varv räcker. Borsta ut dubbing kraftigt så det skapas en bra volym. Bind in 3-5 flashstrån på mitten, vik alla bakåt och trimma sedan till längderna. Hälften skall nå ungefär lika långt som tuben och övriga fördelas i längd så den längsta blir lika lång som vingens totallängd.
  Material:Dubbing och flash

  Steg. 3
  Beskrivning:Bind en den första, och klart tjockaste, hårbunten bakåt. Denna hårbunt skall utgöra ca 70% av vingens totala volym och nå bakåt ca 60% av vingens totala längd. På sidorna av vingen binds nu saddlefjädrarna in. Den första på varje sida skall nå lite längre än den första hårbunten och den andra saddlefjädern på varje sida skall vara 1-3cm kortare än der första. Bind in saddlefjädrarna så att fjäderns naturliga böj gör att den pekar ut från kroppen, alltså undersidan av fjädern utåt.
  Material:Saddlefjäder och rävhår

  Steg. 4
  Beskrivning:Bind in angelhairen, på mitten och vik sedan alla strån bakåt, ca 4-6 strån i samma färg som konan alt. i holo. silver. Trimma längden på flashen så det en bra tapering i vingen. Bind nu in den avslutande hårbunten framåt och vik den bakåt och bind ner den brett över tuben. Minst halva tubens omkrets skall den täcka och saddlefjädrarnas inbindning skall försvinna under den. Även denna hårbunt skall bindas in på den grövre tuben.
  Material:Angelhair, flash och rävhår

  Steg. 5
  Beskrivning:Bind in ytterliggare en omgång angelhair, i samma färg och på samma sätt som de mellan hårbuntarna, och trimma längden för en bra tapering. Bind in 3-5 färgade påfågelherl, i samma färg som flashen och konan, som en rygg på vingen och låt de nå några mm längre bak än de längsta hårfibrerna. På sidorna binds sidor av JC-fjädrar in, ungefär lika långa som flashkroppen. Allt detta skall bindas in på den grövre tuben.
  Material:Angelhair, påfågelherl samt JC-Fjäder

  Steg. 6
  Beskrivning:Bind in Marabouhacklet, i toppen, på den grövre tubslangen och linda det dubblerat 3-4varv så det sista varvet hamnar på den smalare tuben. Som en sista volymhöjande åtgärd skapas ett litet muddlerhuvud med hjälp av hjorthår som binds in som en krans runt avslutningen av marabouhacklet. Limma nu bara på en fl. färgad kona och värm till den utskjutande tubslangen och trimma sedan med saxen ett litet fint muddlerhuvud. Använd formen av konan för att ge muddlerhuvudet rätt form.
  Material:Marabouhackel, hjorthår och kona.

  Steg. 7
  Beskrivning:Vilket mästervärk ;).
  Material:

  Tillbaka