Laxfiske.nu - Flugbindning av lax och havsörings flugor - Den vanlige
:: Fiskemeny
:: Forum
:: Övrigt

:: Bindningsbeskrivning för laxflugan Den vanlige
Den Vanlige föddes i den form den är idag vid Byskes stränder av det lokala Laxgardet. Färgkombinationen är perfekt på humusfärgad älv och förutom här hemma i Sverige har jag och mina fiskebröder tagit Lax på Den Vanlige även i Norge, Skottland och Ryssland. Jag binder den endast på tub men då i alla storlekar från Microtuber upp till försommartuber med en vinglängd på 15-18cm. Som jag nämt i tidigare bindbeskrivning föredrar jag tuber med löst hängande krok, dels påverkas flugans gång mindre av krokens tyngd då, vingtrasslet blir mindre och framförallt gör det så fort och enkelt att ändra flugans helhetsintryck genom att endast byta färgen på styrslangen.

Material för flugan
 • Orange tubslang, small
 • Vit bindtråd
 • Guldfärgad conehead
 • Orange syntethackel, Trilobal
 • Holo.guld/orange dubbing
 • UV Koppar Polarchenille
 • Guldfärgad flashabou
 • Angelhair i färgen Christmas Tree
 • Räv- eller Tempelhundshår i färgerna Sunburst Yellow, Orange, Fiery Brown
 • Fasanhackel i Kingfisher Blue
 • Odlad JC
 • Orangefärgade påfågelherl
 • Svart flugbindarlack


 • Tillbaka
  Pär Palm, ppSalmonflies.

  Steg. 1
  Beskrivning:Bränn en liten krans längst bak på tubslangen, den skall vara som ett stopp bakom konan och göra så att syntethacklet inte ramlar av. Trä nu på en kona, stanna ca 4 mm framför den brända kransen. Fäst tuben på nålen och bind in tråden samtidigt som ett Orange syntethackel binds in och lindas dubblerat ca 3 varv längst bak mot kransen. Lås med bindtråden, klipp bort rester och bindtråden och lacka med en droppe lack. För tuben bak mot kransen och dölj på så sätt inbindningen av syntethacklet.
  Material:Tubslang, kona, syntekhackel.

  Steg. 2
  Beskrivning:Dubba en liten krans runt slangen precis framför konan och låt några varv gå upp mot konan. Borsta dubbingen noga.
  Material:Dubbing.

  Steg. 3
  Beskrivning:Bind in UV Koppar Polarchenille dubblerat, ca 2-3varv.
  Material:Polarchenille.

  Steg. 4
  Beskrivning:3st guldfärgade flashabou binds in framöt och sedan viks de bakåt så det totalt blir 6st flashstrån bakåt. Tapera dem i olika längder så 3st endast når strax bakom tuben och den längsta är lika lång som vingens totallängd.
  Material:Flashabou.

  Steg. 5
  Beskrivning:Den understa vingsektionen, Sunburst Yellow, binds in bakåt. Längden på denna sektionen skall vara så att det går att göra de andra 1-3cm längre för varje vingsektion.
  Material:Sunburst Yellow.

  Steg. 6
  Beskrivning:Den andra vingsektionen, Orange, binds nu in framåt och viks sedan bakåt och fixeras vid vikningen med bindtrådsvarv. Innan vingen viks bakåt binds 3 strån Angelhair in, när vingen så viks bakåt blir de dubblerade och säkert låsta inne i vingen. Denna andra vingsektion skall vara bredare och som sagt 1-3cm längre än den första.
  Material:Sunburst Yellow.

  Steg. 7
  Beskrivning:Det Blåa Fasanhacklet binds in på tubens undersida, lindas därefter 3-4 varv dubblerat. Klipp bort alla hackelstrån på tubens ovansida som går in i vingen.
  Material:Fasanhacklel.

  Steg. 8
  Beskrivning:Nu är det dags att binda in den översta vingsektionen, Fiery Brown, som mellan den gula och orange vingsektionen skall även här 3-4 strån Angelhair bindas in innan vingen viks bakåt. Den översta vingen skall vara tunnast av de tre, bredast och täcka minst halva tubens omkrets, längden skall vara 1-3 cm längre. Som rygg på vingen binds 3 orangefärgade påfågelherl in. Dessa skall vara aningen längre än hårvingen för at ge en bra tapering till vingen och ge flugan en bra simeffekt.
  Material:Fiery Brown, angelhair och påfågelherl.

  Steg. 9
  Beskrivning:Avsluta med sidor av JC-fjädrar, om så önskas, klipp av bindtråden och tubslangen och lacka huvudet svart.
  Material:JC-Fjädrar.

  Steg. 10
  Beskrivning:Nu är det klart och du har bundit en verklig all-roundfluga som tar fisk i de flesta älvar hela året runt, bara att variera storlekarna och färgen på styrslangen.
  Material:

  Tillbaka