Laxfiske.nu - Flugbindning av lax och havsörings flugor - Green Highlander
:: Fiskemeny
:: Forum
:: Övrigt

:: Bindningsbeskrivning för laxflugan Green Highlander
Green Highlander är en av de riktigt klassiska mönster inom Laxflugfisket och i ny tappning med mjuka livfulla materialen fiskar den väldigt bra, i första hand i klart- och grön/gulaktigt vatten men den tar även mycket fisk i mer tefärgade älvar som Spey och Orkla för att nämna några. Jag fiskar denna fluga i olika varianter över hela säsongen och en favorit är denna Tubvariant samt en liten Speyvariant för sommarfisket. För våröringen är en zonkervingad tub rena godbiten.

Material för flugan
 • Grön alt. gulfärgad tubslang
 • Vit bindtråd
 • Tungstensark
 • Mirage Saltvattensflash
 • Orange Polarchenille
 • Grön dubbing
 • Silver flash
 • Guldfasantippet
 • Gult & grönt Angelhair
 • Gult, Grönt och Fiery brown Tempelhund- eller Rävhår
 • Gul Fasanfjäder
 • Orangefärgade JC-fjädrar
 • Orangefärgad Påfågelherl


 • Tillbaka
  Pär Palm, ppSalmonflies.

  Steg. 1
  Beskrivning:Sträck ut främre delen av tubslangen , M, och linda upp den tunnare delen med remsa av tungstenark. Detta för att ge flugan lite tyngd och bättre balans.
  Material:Grön alt. gulfärgad tubslang och tungstensark

  Steg. 2
  Beskrivning:Mitt på tuben binds ett Mirage saltvattensflash in och lindas i jämna varv bakåt till ca 5-7mm återstår av tuben, vänd och linda i lika jämn varv tillbaka.
  Tips:För att få saltvattensflashen att bli stark måste tuben först täckas med tunt lager av lim, lack eller softepoxy. Vitsen är att inte ha någon bindtråd under eller rib över för at få tubslangen att lysa igenom .
  Material:Mirage Saltvattensflash.

  Steg. 3
  Beskrivning:Över inbindningsstället av Miragen, mitt på tuben, binds Polarchenillen in och lindas 1-2 varv. Dubbla chenillen så att alla flashstrån läggs bakåt.
  Material:Mirage saltvattensflash, orange polarchenill och bindtråd.

  Steg. 4
  Beskrivning:Dubba framkroppen med grön dubbing, borsta hårt så fibrerna skapar stor volym. Bind in 3at silver flashstrån och vik dem bakåt (dubblera). de 3 kortaste flashen skall no lika långt som bakkroppen och de andra 3 skall vara från samma längd som tuben upp till den längsta som är lika lång som vingen. Över inbindningen av flashen binds ca 10strån av Guldfasantippet in, lika långa som tuben.
  Material:Grön dubbing, silver flash och guldfasantippet.

  Steg. 5
  Beskrivning:Bind in en gul hårbunt, lika lång som chenillefibrerna. Över det gula håret binds 3-5 strån gult Angelhair in, dubblerat. Klipp av ojämnt så de inte klibbar ihop. Den andra hårbunten, grön, skall vara lika tjock som den gula men ca 1-3cm längre.
  Tips:Den understa hårbunten binds in framåt medans den andra binds in framåt och sedan viks bakåt. Den andra hårbunten skall också vara bredare än den första.
  Material:Gult och Grönt tempelhund- eller rävhår och gult & grönt angelhair

  Steg. 6
  Beskrivning:Bind in ett gult Fasanhackel, dubblerat, ca 3-4varv. Börja med de första varven över inbindningen av vingen och avsluta på den tunnare delen av tuben. Fiberlängden på Fasanhacklet skall vara ungefär lika långa som tuben.
  Tips:Stryk hackelfibrerna åt sidorna och låsmed bindtråden. Klipp bort övriga fibrer från ovansidan.
  Material:Gul fasanfjäder

  Steg. 7
  Beskrivning:Bind in ca 2-5 strån av grönt Angelhair, vik bakåt och trimma.Nu skall den längsta och tunnaste hårbunten bindas in. Håret binds in framåt och viks sedan bakåt.
  Tips:Den översta vingen skall vara tunnast, längst och bredare än de övriga. Tryck med nagel och jobba ner vingen på sidorna av tuben innan den låses med bidtråden.
  Material:Grönt angelhair.

  Steg. 8
  Beskrivning:Avsluta sedan med rygg av 3-5 orangefärgade Påfågelherl och orangefärgade JC-fjädrar som sidor. Lacka huvudet i orange eller grönt.
  Tips:För att få JC-fjädrarna att sitta bra, rensa inte fjädern helt vid inbindningsstället utan klipp med sax så att ca 1mm återstår av fibrerna. Dessa fungerar då som hullingar.
  Material:Orangefärgade JC-fjädrar och orangefärgad påfågelherl.

  Tillbaka