Laxfiske.nu - Flugbindning av lax och havsörings flugor - Garry
:: Fiskemeny
:: Forum
:: Övrigt

:: Bindningsbeskrivning för laxflugan Garry
Garry är en av de bästa vårflugorna för Havsöring och fungerar mycket bra tidigt på säsongen i kallt vatten. Flugan fungerar även bra på Lax under högvattensperioder samt i riktigt mörka vatten. Jag fiskar den i olika varianter både på tub och krok under vår och sommar. Flugan i beskrivningen fiskas med löst hängande krok bakom flugan och en av fördelarna med det är att det är lätt att byta helhetsintryck på flugan genom att endast byta den färgade styrslangen.

Material för flugan
 • Clear tubslang och silver conehead alt. silver eller svart krok
 • Vit bindtråd
 • Rött Trilobal hackel
 • Svart dubbing
 • Silver & röd flash, gult angelhair
 • Gult och Rött Tempelhund- eller Rävhår
 • Blått softhackel
 • JC-fjädrar


 • Tillbaka
  Pär Palm, ppSalmonflies.

  Steg. 1
  Beskrivning:Trä på en silverconehead på clear tubslang och värm slangen i bakänden så en liten krans bildas. Bind ett rött trilobal hackel 3-4 varv, dubblerat, och lås med bindtråden, klipp av och lacka/limma.
  Tips:För att få en bra krans som stöd åt trilobal hacklet i bakänden av tuben så tryck tuben mot bordet, ett verktyg mm medans tuben är mjuk av värmen.
  Material:Silverconehead på clear tubslang, rött trilobal och bindtråd.

  Steg. 2
  Beskrivning:För coneheaden bakåt över inbindning av trilobal hacklet, viktigt att all bindtråd döljs av coneheaden. Dubba svart dubbing framför, aningen upp på framkanten av coneheaden och borsta ut kraftigt. Bind in 2st silver- och 2 st röda flash på mitten och vik alla trådar bakåt. Fyra flashstrån skall vara ungefär lika långa som fibrerna på hacklet, de andra fyra skall klippas så att den längsta är lika lång som vingen och sedan fallande längd ner mot hacklet.
  Tips:Det är noga att flashen har olika längd, annars klibbar de ihop i vattnet.
  Material:Svart dubbing, Silver- och röda flash.

  Steg. 3
  Beskrivning:Bind in den första hårbunten av gult mjukt hår, lägden skall vara 1-3cm kortare än vad totala vinglängden skall vara på flugan. Denna understa vingsektion binds in bakåt, brett över tuben. Bind in 3st gula angelhair på mitten, vik alla strån bakåt och tapera dem i olika längder. Bind nu in en röd hårbunt, till skillnad mot många andra flugor har den här Garryn sin längsta vingsektion i den mittersta så denna vinge skall vara så lång som totala fluglängden önskas. Bind in den röda hårbunten framåt, vik bak och bind ner med bindtråden.
  Tips:För att få bra rörelse i vattnet är det viktigt att vingsektionera binds in brett och den röda skall vara aningen bredare än den gula.
  Material:Gult och rött Tempelhund- eller Rävhår samt gult angelhair.

  Steg. 4
  Beskrivning:Bind in ett blått softhackle, binds in i toppen på fjädern, och linda det 3-5varv dubblerat. Sträck ner fibrerna över sidorna och klipp bort allt hackel som går in i vingen. Bind in 3 strån gult angelhair på mitten, vik bakåt och tapera i olika längder.
  Tips:För att ge flugan än "puckel" i vingen kan man efter det att hacklet är lindat dra lite lätt i den röda hårbunten uppåt/framåt.
  Material:Blått softhackel, gult angelhair.

  Steg. 5
  Beskrivning:Bind nu in den sista, översta hårbunten av gult mjukt hår. Som alltid skall den översta vingsektionen vara tunnast men tvärt emot de flesta andra mönster skall den översta vingsektionen i detta fallet även vara den kortaste. Den skall var ungefär hälften så lång som den röda vingsektionen. Bind in den gula hårbunten framåt och vik bakåt och bind ner med bindtråden. På var sida om vingen binds som avslutning JC-fjädrar in, gärna färgade i rött eller gult för att harmonera med vingens färger. Lacka huvudet i gult eller rött.
  Tips:Spar ganska mycket av den del av hårbunten, i roten, som pekar bakåt. Då ett blått hackel används och den översta vingen är gul kan lätt den blåa hackelstammen lysa igenom vingen när den blir blöt. Om man sparar så pass mycket av hårbunten att den täcker hackelstammen försvinner den risken.
  Material:JC-fjädrar, Gult Tempelhund- eller Rävhår.

  Steg. 6
  Beskrivning:Nu är flugan klar.
  Tips:Fiska med olika krokar.
  Material:Krok.

  Tillbaka