Laxfiske.nu - Flugbindning av lax och havsörings flugor - Em Silver Spey
:: Fiskemeny
:: Forum
:: Övrigt

:: Bindningsbeskrivning för laxflugan Em Silver Spey
Några av mina allra största favoritflugor är "Speyflugor" bundna med långa svepande hackel på enkelkrok. Bundna på de större järnen är de utmärkta flugor på jakt efetr Springers i Skottland eller maj- och junilax här hemma i Norden. I de mindre storlekarna är de helt suveräna för Laxfisket i augusti och senare på säsongen även för Havsöringsfisket i dagsljus och långsamma vatten. Bundna på enkelkrok blir flugan oerhört lätt och med det svepande hacklen skapar den ett genomskinligt, väldigt levande intryck i vattnet. Detta mönster, Em Silver Spey, är utmärkt för augustifisket. För några är sedan meddelade Whiting Farms att de hade tagit fram en nacke med ersättningshackel till bla Häger och förväntningarna bland oss flugbindare var enorma på detta nya superhackel, när det väl kom ut på marknaden var det nog många som blev besvikna, fjädrarna var inte alls som Häger, de var mycket tunnare och band man in dem som kroppshackel så orkade de inte hålla upp flugan i vattnet utan den föll mot botten som en sten och flugan blev helt livlös. Efter en del trixande och testande hittade jag rätt metod att använda dessa hackel och skapa underbart levande flugor.

Material för flugan
 • Enkelkrok, strl. 1/0-12, gärna färgadkrok i silver typ Salar eller Tiemco
 • Vit bindtråd
 • Gul Polarchenille
 • Orange- och GreenHighlander grönt Speyhackel
 • Blå Pärlhöna
 • Odlade JC-fjädrar till sidor om så önskas


 • Tillbaka
  Pär Palm, ppSalmonflies.

  Steg. 1
  Beskrivning:Bind in bindtråden ungefär mitt på kroken, på större krokstorlekar ca 1/3 bak från ögat. Fäst in Gul Polarchenille på krolens udnersida och linda dubblerat ca 2-3varv. Lås med bindtråden och klipp av rester.
  Material:Bindtråd och gul polarchenille

  Steg. 2
  Beskrivning:Precis framför polarchenillen binds nu ett Orangefärgat Speyhackel in och lindas dubblerat ca 4-5varv, försök att få de luddiga Marabouliknande hackelstråna med det sista varvet.
  Material:Speyhackel

  Steg. 3
  Beskrivning:Precis som med det Orange hacklet binds nu ett grönt in på samma sätt. Detta hackel skall sluta ca 3-5mm från ögat. När fler hackel används i olika färger försöker jag få det första, understa, att vara kortast och sedan i ökande längd för varje hackel som binds in.
  Material:Speyhackel

  Steg. 4
  Beskrivning:Som avslutning på hacklen binds ett dubblerat Blått Pärlhönehackel in i ca 2.
  Material:Pärlhönehackel

  Steg. 5
  Beskrivning:Önskar sidor av JC-fjädrar, bind in dem på varsin sida av kroken, bygg upp ett snyggt huvud, klipp bort rester och lacka i önskad färg.
  Material:JC-Fjäder och lack.

  Tillbaka