Laxfiske.nu - Flugbindning av lax och havsörings flugor - Black Ice
:: Fiskemeny
:: Forum
:: Övrigt

:: Bindningsbeskrivning för laxflugan Black Ice
En väldigt bra allround Laxfluga i älvar med klart vatten. Jag fiskar den i olika varianter både på tub och krok under vår och försommar. Black Ice har även skördat stora framgånger i kallt vatten vid Havsöring- och Steelheadfiske.

Material för flugan
 • Svart tubslang alt. silver eller svart krok
 • Svart bindtråd
 • Tungstensark alt. svart conehead
 • Mirage Saltvattensflash
 • Blå Polarchenille
 • Svart dubbing
 • Silver & blå flash
 • Diamantfasantippet
 • Vitt, isblå, svart Tempelhund- eller Rävhår
 • Svart Fasanfjäder
 • JC-fjädrar
 • Blåfärgad Påfågelherl


 • Tillbaka
  Pär Palm, ppSalmonflies.

  Steg. 1
  Beskrivning:Sträck ut främre delen av svart tubslang, M, och linda upp den tunnare delen med remsa av tungstenark. Detta för att ge flugan lite tyngd och bättre balans. Mitt på tuben binds ett Mirage saltvattensflash in och lindas i jämna varv bakåt till ca 5-7mm återstår av tuben, vänd och linda i lika jämna varv tillbaka.
  Tips:För att få saltvattensflashen att bli stark måste tuben först täckas med tunt lager av lim, lack eller softepoxy. Vitsen är att inte ha någon bindtråd under eller rib över för at få tubslangen att lysa igenom
  Material:Tubslang, remsa tungstenark, mirage saltvattensflash och bindtråd.

  Steg. 2
  Beskrivning:Över inbindningsstället av Miragen, mitt på tuben, binds Polarchenillen in och lindas 2 varv. Dubbla chenillen så att alla flashstrån läggs bakåt. Dubba sedan resten av framkroppen tjockt med svart dubbing. Borsta upp dubbingen hårt.
  Tips:För att få den dubbade framkroppen stark, utan att använda ribbing, måste dubbingvarven läggas korsvis.
  Material:Polarchenill och svart dubbing

  Steg. 3
  Beskrivning:Bind in 3st Silver Flash, viks bakåt så det blir dubblerat och klips i olika längder. Bind in ca 10 strån av Diamantfasantippet, lika långa som tuben.
  Tips:För att få bra rörelse i Flashen skall 3 strån vara lika långa som framkroppen. Ett lika lång som tuben, ett lika långt som de längsta chenillefibrerna och det längsta lika lång som vingen.
  Material:Silver Flash, diamantfasantippet

  Steg. 4
  Beskrivning:Bind in en vit hårbunt, lika lång som chenillefibrerna. Över det vita håret binds 3-5 strån blå Angelhair in, dubblerat. Klipp av ojämnt så de inte klibbar ihop. Den andra hårbunten, isblå, skall vara lika tjock som den vita men ca 1-3cm längre.
  Tips:Den understa hårbunten binds in framåt medans den andra binds in framåt och sedan viks bakåt. den andra hårbunten skall också vara bredare än den första.
  Material:Vit hårbunt och blått Angelhair

  Steg. 5
  Beskrivning:Bind in ett svart Fasanhackel, dubblerat, ca 3-4varv. Börja med de första varven över inbindningen av vingen och avsluta på den tunnare delen av tuben.Fiberlängden på Fasanhacklet skall vara ungefär lika långa som tuben.
  Tips:Stryk hackelfibrerna åt sidorna och låsmed bindtråden. Klipp bort övriga fibrer från ovansidan.
  Material:Fasanhackel

  Steg. 6
  Beskrivning:Bind in ca 2-5 strån av blå Angelhair, vik bakåt och trimma. Nu skall den längsta och tunnaste hårbunten bindas in. Håret binds in framåt och viks sedan bakåt.
  Tips:Den översta vingen skall vara tunnast, längst och bredare än de övriga. Tryck med nagel och jobba ner vingen på sidorna av tuben innan den låses med bidtråden.
  Material:Blå Angelhair

  Steg. 7
  Beskrivning:Som en rygg på vingen binds 3-5 blå Påfågelherl in. De skall vara något längre än hårvingen och det mitersta herlet skall vara det längsta. Flugan avslutas med sidor av JC.
  Tips:För att få JC-fjädrarna att sitta bra, rensa inte fjädern helt vid inbindningsstället utan klipp med sax så att ca 1mm återstår av fibrerna. Dessa fungerar då som hullingar.
  Material:Blå Påfågelherl, Jungle-Cook.

  Steg. 8
  Beskrivning:Nu är den klar.
  Tips:Sen kan du även binda flugan på dubbel- eller enkel-krok.
  Material:

  Tillbaka