Laxfiske.nu - Flugbindning av lax och havsörings flugor - Rifling Hitch Tub
:: Fiskemeny
:: Forum
:: Övrigt

:: Bindningsbeskrivning för laxflugan Rifling Hitch Tub
Rifling hitch är en ganska gammal fiskemetod men har blivit populär på allvar först på senare år då tubflugorna gjorde sitt intrång. På Island och Kola tas det varje år mycket Lax med rifling hitch men här hemma i Norden är denna fiskemetod inte ännu så vanlig. Under torrsommaren 2006 fick jag själv tillfälle att prova på detta fiske på allvar i en rekordlåg Gaula och resultatet var verkligen överaskande. Rent bindtekniskt är inte dessa tuber svåra att göra då det är få bindmoment och lite material men däremot krävs det en del förarbete för att få rätt gång på tuben. Med dagens färgade tubslangar går det att göra massor av färgvarianter på samma tema.

Material för flugan
 • 2 storlekar av tubslang som går i varandra, gärna i 2 olika färger
 • Hår från Ekorrsvans eller mjukare hår typ Rävhår
 • Braid i antingen metallic eller fl.färger


 • Tillbaka
  Pär Palm, ppSalmonflies.

  Steg. 1
  Beskrivning:Limma ihop de två tubslangarna så att den invändiga slangen endast går in ca 2mm i den grövre tuben.Klipp sedan av den smala slangen så att endast ca 3mm sticker ut framför tuben.
  Material:Tubslang och lim.

  Steg. 2
  Beskrivning:Smält den smala slangen så att den krymper mot den grövre tuben men istället för att bilda en krans/krage som vid användande av koner så skall vi här försöka smälta slangen så den helt smälter ihop och täpper igen hålet på den grövre tuben. Genom att täppa igen hålet framtill på tuben skapas rätt gång i vattnet. För att ytterliggare ge tuben dess rätta "Rifling gång" måste vi göra hål på sidorna av tuben genom att värma med en varm nål. Enklast är att gå rakt igen båda sidorna med nålen och på så sätt göra hål samtidigt på bägga sidorna. Tänk på att göra hålen ungefär 3-4mm bakom fronten på tuben så vi får plats att binda in vingen framför, gör vi däremot hålet får långt bak kan tuben gå för mycket på tvären och inte fiska på rätt sätt.
  Material:Tubslang.

  Steg. 3
  Beskrivning:Bind nu in en hårbunt på ovansidan av tuben så att hålen på sidorna ligger precis nedanför vingen på bägga sidorna. Själv föredrar jag hår från Ekorrsvans till dessa tuber men det är en smaksak. Vinglängden på mina riflingtuber är mellan 1,5-3cm.
  Material:Ekorrsvans eller rävhår

  Steg. 4
  Beskrivning:För att ytterliggare förstärka plogen på vattnet som skapas när man fiskar rifling så delar jag vingen i två delar och binder upp den så den ligger som ett V över tuben. Dela bara vingen och bind upp den genom att kryssa med bindtråden.
  Material:bindtråd.

  Steg. 5
  Beskrivning:Dessa tuber behöver ingen flash i vingen men på undersidan kan man ge lite glittereffekt genom att binda en kort bit av braid och sedan dela den så att stråna breder ut sej på undersidan.
  Material:Braid

  Steg. 6
  Beskrivning:Nu återstår bara att lacka huvudet och vänta till säsongen börjar........
  Material:Lack.

  Tillbaka