annonser.nu.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Lax och havsörings fiske i Västerbotten

Landskapet Västerbotten
Landskapet Västerbotten

Allmänt

Västerbotten sträcker sig från ca 2,5 mil söder om Piteå till ca 6 km söder om Hörnefors söder om Umeå. Landskapet ligger i Västerbottens län och har bor ca 200,000 av Sveriges befolkning.

Långt från storstadens jäkt med stora skogar fyllda med älvar och sjöar. Havsbad med stora campingar och shoppingcenter med trevliga caféer. Fiskare, golfare, badare, shoppare, konstintresserade, naturintresserade eller annat, i Västerbotten finns något för alla! Här finns outbyggda och natursköna laxälvar som rinner genom en otroligt fascinerande och varierande natur, genom bitvis öppna jordbrukslandskap och slutligen ner till den fantastiska norrlandskusten, som är målet för dess resa.

Lika fascinerande och fulla av överraskningar är själva älvarna, med sina lugna sel och dånande forsar som snabbt ändrar karaktär när sommarens skyfall slår till och de varma sommardagarnas lågvatten får stryka på foten. Här finns fiske som passar både de mest inbitna och för semesterfiskarn. Fisket är rikt i älvar, sjöar och åar. Här ligger Umeå och Skellefteå.

 

Fisket

Erik Lundberg Arvidsjaur med Byskelax.
Erik Lundberg Arvidsjaur med Byskelax.

Fisket i Västerbotten håller hög klass. Här finns Byskeälv som förhoppningarna är stora på. Där jobbar de hårt med att skapa ett toppfiske, men somrarna på senare år har varit torra och den riktiga lax festen har uteblivit. Men sommaren 2004 gav i alla fall över 2 ton och det var en klar uppåtgående trend. Vi hoppas att framtiden bjuder på ett allt bättre fiske .

Fisket i Västerbotten kretsar inte bara runt Byske, det finns många fler älvar och åar att fiska i. Skellefteå älv har ett bra statsfiske som dessutom bitvis är gratis. Vi finner även Vindelälven som mynnar ut i Umeå älven i trakterna av Vännäs by. Vi finner Rickleån, Åbyälven, Kåge älv med flera, som alla stundtals kan ge ett bra fiske. Dessutom finns massor av sjöar och tjärnar att fiska i, men det får vi ta en annan gång.

 

Persforsen i Kågeälv.
Persforsen i Kågeälv.

Information

Flera fiskevårdsprojekt pågår i länet och vi får hoppas att det på sikt ger ett gott resultat. Flera outbyggda älvar och åar skapar en härlig atmosfär.

Se älvpresentation i menyn och till varje älvpresentation finns i övre menyn guider, camper och boende, eventuellt mer. Missa inte det.