austkil_ostkilgard.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Lax och havsörings fiske i Sverige

Fiskelandet sverige
Fiskelandet sverige

Allmänt

Sverige är ett fantastiskt fiskeland för dig som söker fiske efter lax och öring. Det är stort och på många håll glest befolkat. Här finns fiske i alla smaker. Du kan resa till Norrbotten där du möter fisket i rena vildmarken och här kan du sommar tid njuta av midnatts solens härliga ljus och se renarna springa efter skogens och fjällens kanter, kanske träffar du en Same eller någon lokal guide som visar dig något alldeles extra.

Här finns näst intill oändligt med fiskemöjligheter. Väljer du härliga västerbotten finner du älvar och åar med lax och öring i näst intill varje by. Här satsas det extra mycket på fisket. Kanske Byskeälv blommar upp ordentligt och blir Norrlands svar på Blekinges Mörrum. Eller besök västkusten och känn havets salta vindar och fiska Atlantlax i älvar och åar. Det som gjort mig häpen är att det finns så mycket bra fiske i Sverige och att jag inte upptäckt det tidigare.

Överallt från Sydligaste Skåne till Nordligaste Norrbotten finner man många bra fiske vatten och här finns allemansrätten, som låter oss fritt ströva under ansvar i vår stora natur. Här är fiskekorten med några få undantag billiga och på flera håll kan du fiska miltals på älvar och vatten på ett och samma fiskekort. Vi presenterar fisket landskaps vis och vi har lagt ut ca 60st älvar och åar, finner du inte ditt favorit vatten i ditt landskap, prova landskapet bredvid, vi blev rätt snopna vid ett par tillfällen.

 

Fisket

Bild från Björnide forsen, Piteälv.
Bild från Björnide forsen, Piteälv.

Vårt mest kända laxvatten är Mörrums ån i Blekinge, vilket knappast någon inbiten laxfiskare lär missat. Men det finns många fler fina älvar och åar i vårt avlånga land. Vad säjs om att fiska i Norrbottens stora vilda älvar, varav flera är outbyggda och med ett laxfiske klart på uppgång. Byskes nedre fiskevårdområde tog över 2 ton 2004 trots en torr sommar.

Rediga rapporter om åtskilliga storlaxar från Torneå älv med biflöden. Intressanta Kalixälv. Det finns många fler. I Ångermanland finner vi välkända Lögdeälv. I Medelpad finns Bergforsfisket på Indalsälven och några mil söder ut kommer välkända Ljungan. I Halland finns kända Ätran, Lagan, Nissan mfl. Som sagt det finns mycket fiske i Sverige och detta var bara några få nämnda. Kika igenom landskapen och se om du kan hitta ditt favorit vatten, kanske hittar du en ny pärla där dina laxdrömmar kan komma i uppfyllelse. Nu kan vi inte mer en önska lycka till i sökandet efter ditt favorit vatten.

 

Laxen blir stor i Svenska älvar, här syns en redig Mörrums lax tagen av Markus Zimmer.
Laxen blir stor i Svenska älvar, här syns en redig Mörrums lax tagen av Markus Zimmer.

Information

Vi presenterar älvar och åar med lax och öring och även sjöar. På varje presentation finns en övre meny, med guider, camper och boende, missa inte det. Vi har ochså ett unikt fotoalbum, om det kommer mer en 5 bilder på samma älv eller å, kommer den älven eller ån få ett eget fotoalbum, som då hamnar i samma meny som nämns ovan. Rapporter från fisket kan följas på senaste nytt som ligger på startsidan.