annonser.nu.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Lax och havsörings fiske i Norge

Norge visas i mörkare grönt.
Norge visas i mörkare grönt.

Allmänt

Norge är landet som är fyllt med fantastiska älvar och åar, fyllda med lax och öring. Överallt i detta långa land simmar lax och havsöring upp i älvar och åar och många är de som har historier böckerna fulla med gigantiska lax och havsörings äventyr. Här möts du av trånga dalgångar och vissa är rent sagolika. Som i Raumadalen där bergväggar går rätt upp till 1000meters höjd, i Finnmark finner vi Europas största canyon. Älvarna på västlandet är vida kända för sin skönhet. Här fiskar vi lax eller Laksefiske som norrmännen säger. Det finns ca 1288 st älvar som har lax och örings bestånd.

De flesta laxfiskare från Sverige beger sig till älvarna runt Trondheim. Där finner man populära stor lax älvar som, Gaula, Stjördalselva , Verdalselva, Orkla, Namsen och många fler. Här fångas det lax öring i massor. Rapporterna om lax fångster näst intill haglar in sommar tid. Vi har lagt ut ca 60st älvar där man finner Lax, Havsöring, havsröding, Öring, Harr, mm och det kommer fyllas på med många fler efterhand.

 

Fisket

En av Norges alla vackra och lockande dalgångar, denna är från värdskända Altaälv.  Foto: Alta fisket.
En av Norges alla vackra och lockande dalgångar, denna är från värdskända Altaälv. Foto: Alta fisket.

För att få fiska lax i Norge, måste man lösa statlig fiskeavgift, kallas fisketryggve. Därefter kan man hyra in sig på någon privat fiskecamp / fiskevald. Som du finner i älv presentationerna under camper / sträckor, eller köpa fiskekort av någon av alla fiskeföreningar. Fiskeavgiften kan du lösa via Internet, se länk: http://www.dirnat.no/fiskeravgift/ . Det är bra att lösa den innan resan, så slipper man leta lokala postkontor, som också är helg stängda och kvälls stängda. Privat Laksefiske i Norge og laksevald finns på www.laxfiske.nu i menyn på startsidan fiskecamper.

Se övriga lax och havsörings älvar och åar och sjöar i menyn och till varje älv och å eller sjö presentation finns i övre menyn, guider, camper och boende, eventuellt mera. Missa inte det. Vi har också ett unikt fotoalbum. Om det kommer mer en 5 bilder på samma älv eller å, kommer den älven eller ån få ett eget fotoalbum. Som då hamnar i samma meny som nämns ovan. Rapporter från fisket kan följas på senaste nytt, som ligger på startsidan. Laksefiske och laksevald på www.laxfiske.nu

 


Information

Vi presenterar lax och havsörings fisket i Norge Fylkes vis, vilket är detsamma som landskap i Sverige och för de som inte kan Norges Fylken. Gör vi här en genomgång.

Först högst upp i menyn ligger Nordligaste fylket överst, vilket är Finnmark. Här finner du Altaälv, Börsälv, Tanaälv, mfl. Sedan har vi Troms-Nordland samman satt fast det är 2 fylken. Troms är det övre fylket av de 2. Här finner vi Saltdalselva, Reisaelva, Urvoldvassdraget, Åbjöravassdraget, Eidevassdraget, Målselva mfl.

Sedan har vi nord och syd Tröndelag som vi lagt ihop, där ligger staden Trondheim. Detta är det hetaste laxfiske fylket i Norge. Där ligger de fångst rikaste och mest kända älvarna. Vad sägs om Gaula, Orkla, Namnsen, Stjördalselva, Verdalselva och många fler. Besöks av laxfiskare från hela Europa. Salmon fishing är hett.

Sedan har vi More og Romsdal och här finner vi Surna, Rauma, Driva, Stordalselva, mfl. Nästa Fylke är Sogn og Fjordane och här ligger tidigare storklassiker som Leardalselva, Eidselva, mfl. Nästa fylke blir Hordaland mitt i västlandet med Etneelva, Oselva, Bolstadselva. Följt av Rogaland i trakterna av Bergen och här ligger Suldalslågen med gott rykte, Bjerkreimselva, mfl.

Nu är vi nere på Norges Sydligare delar och möter Väst och Öst Agder som vi slagit ihop till en. Här finner vi en intresant älv som är Mandalselva, mfl. Nu har vi kommit till slutet, här finns flera fylken som väst-östfold- telemark, buskerud Oslo mfl. Vi gjorde ett paket av fylkena och lägger alla i Oslo med omnejd. Men på dessa älvar så berättar vi i presentationen vilket fylke de tillhör. Finner vi några intresanta älvar här, ja det gör vi. Här ligger Numedalslågen och Drammenselva, mfl. Lycka till med ditt sökande efter laxfiske och vi hoppas du finner det du söker. Laksefiske og laksevald på www.laxfiske.nu