annonser.nu.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Lax och havsörings fiske i Finnmark

Här uppe i norra Norge, ligger fylket Finnmark.
Här uppe i norra Norge, ligger fylket Finnmark.

Allmänt

Finnmarks fiskeområde sträcker sig från Björnstad strax öst om Kirkenes vid Ryska gränsen till Bergfjord halvön väst om Alta.

Finnmark är en saga för sig, vidunderlig natur med sina canyon och kala fjäll. Bergen stiger brant upp ur det svarta nordishavet och älvarna rinner elegant nedför fjällsidorna. Det är svindlande vackert. Här finns Europas nordligaste och välbesökta punkt, Nordkap. Här rinner älvar och åar i obebyggd natur, här lever samer, fiskare och bönder tätt tillsammans.

Finnmarksvidda är samernas plats och här i Karasjok finns Sametinget. Det är långt till Finnmark från de flesta skandinaviska orter. Men reser du hit, får du en naturupplevelse du länge kommer minnas.

 

Fisket

Storlax från klassiska Alta.
Storlax från klassiska Alta.

Här i Finnmark finns många fina älvar. Den absolut mest kända och mytomspunna är Alta älven där fisket är så hett och eftertraktat att man fått lov att lotta ut fisket bland tusentals sökande. Här ligger även Tana som är den älv där det fångas mest lax i hela Norden. Det finns även andra bra laxälvar och mer lättåtkomliga, som rinner i detta underbara fylke. Se i menyn och finn din favoritälv.

Här uppe i nordligaste Norden finns det även älvar med ishavsröding.

 

Foto Per Brännström Flugfiskare i Börsälv.
Foto Per Brännström Flugfiskare i Börsälv.

Information

Se övriga lax och havsörings älvar och åar i menyn och till varje älv och å presentation finns i övre menyn, guider, camper och boende, eventuellt mera. Missa inte det.