austkil_ostkilgard.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Neidenelva är en oreglerad smålaxälv i nordöstligaste Norge och som har sina källflöden från sjön Lijärvi i nordligaste Finland, rinner därifrån mot Norge för att sedan följa Norsk-finska gränsen, innan den viker av mot och ut i Neidenfjorden väst om Kirkenes, den nedre sträckan på norsk mark slingrar sig fram med härliga forsar och strömmar, tillhör en av de viktigaste laxälvarna i Finnmark och har status som nationalälv.

I detta nordöstliga landskap med småkuperade vidder 200-300 m över havet som sträcker sig ända in i Finland. Här är fiskeutbudet stort och det tas både lax, havsöring, havsröding och puckellax.

Fisket

Neidenelva tillhör en av Norges bättre laxälvar, med årsfångster runt 6-8 ton placerar det älven på topp 15-listan gällande antal ton lax som fångas. På nedre delen av älven är det lugnare till karaktären, men från Kobbfoss till Skoltefossen finns det många fina forsar och läckra pooler att fiska i och här är känslan av ödemark är stor. Älven är laxförande ca 2,5 mil och Norge och Finland har en överenskommelse angående fisket i älven.

Mera om fisket

Här kan man ståta med puckellaxrekord från 1991 på 3,150 kg

 

 • :: Var i landet

  Här ligger Neidenelva
  Här ligger Neidenelva

 • :: Länkar


 • :: Fiske säsong

  Laxfiske 15 juni tom 17 augusti ( EJ UPPDATERAD 2012)

 • :: Fiskekort

  Medlemmar dygn 40kr vecka 140kr Övriga norrmän dygn 70kr vecka 280kr Utländska fiskare dygn 140kr vecka 560kr ungdomar under 16 fiskar gratis ( EJ UPPDATERAD 2012)

 • :: Artrikedom

  Lax, havsöring, havsröding och puckellax