austkil_ostkilgard.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Lakselv som rinner mitt i Finnmark har sina källflöden långt upp på Karasjokfjället, rinner ner mot Porsangerfjorden jäms med väg E6 och är laxförande ca 4 mil inkl. flera biälvar.

Här finns många möjligheter för sportfiskare, man kan fiska lax, havsöring och havsröding och man kan även fiska efter storharr och stationär öring. Då väg E6 går jäms älven så är den lättåtkomlig på båda sidor i de nedersta delarna av älven och den är även farbar med forsbåt.

Ett sätt att ta sig upp för älven är med forsbåt.
Ett sätt att ta sig upp för älven är med forsbåt.

Fisket

Fin Lax tagen i Lakselv
Fin Lax tagen i Lakselv

Första 5 km från mynningen flyter lakselva lugnt fram. Därefter strax ovanför Stangnes och upp till nedrevann, en sträcka på ca 17 km ändrar älven karaktär och blir mer strid. Älven rinner här över grus och stenbotten, vilket också skapar fina fiskeplatser med djuphålor och fina forspartier. Mellan nedrevann och övrevann finns en älvsträcka på ca 3 km som heter Guotko och där finns det flera fina strömpartier.

Lakselva har en storväxt laxstam, där medelvikten brukar ligga mellan 4,5 - 5 kg. Varje år fångas det laxar runt 20 kg. Bästa tid för rödingen är normalt i juli och för havsöringen så är det bäst i augusti. Havsörings rekordet i Lakselv är 12 kg och här kan man även ståta med Norskt havsrödings rekord på 2,6 kg. Längre upp i älven mellan övre och Nedrevann finns det några riktigt bra platser för harr- och öringsfiske.

Mera om fisket

 

 • :: Var i landet

  Här rinner Lakselv i Porsanger kommun.
  Här rinner Lakselv i Porsanger kommun.

 • :: Länkar

  Egen webbsida Lakselva.no

 • :: Fiske säsong

  1 juni-31augusti Havsöring och havsröding fortsätter till 14 sept nedanför Holmen bru.

 • :: Fiskekort

  Esso macken i Lakselv och turistbyrån i Skoganvarre tel. 0046-64846 säljer fiskekort. Dygnspris Fiskekort: Se länk i menyn.

 • :: Artrikedom

  Lax, havsöring, havsröding och harr