annonser.nu.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Lax och havsörings fiske i Sogn og Fjordane

Fylket Sogn-Fjordane
Fylket Sogn-Fjordane

Allmänt

Sogn och Fjordanes Fylke tillhör Västlandet och stäcker sig från Åheim strax norr om Nordfjord till Gråvik. Fylkesgränserna ligger i mindre kända orter.

Från fjällens toppar är utsikten stor och fjordar och berg ligger tätt inpå varandra. Här är naturen omkransad av berg och fjordar, naturen är magnifik. Överallt slingrar sig älvar och åar fram bland de trånga dalgångarna, för att sedan mynna ut i de stora fjordarna. En fotografs drömlanskap med oändliga motiv. Här ligger värdens längsta vägtunnel mellan Laerdal och Aurland som är 24,5 km. Här ligger även norskt vildlaxcenter. Av alla fjordar är Sognefjorden störst.

 

Fisket

Utsikt söderut över Vetlefjorddalen. Vetlefjordselva är älven. Foto: Tore Feten, Fotoarkiv for Fjordane.
Utsikt söderut över Vetlefjorddalen. Vetlefjordselva är älven. Foto: Tore Feten, Fotoarkiv for Fjordane.

Här finns några riktigt klassiska älvar som Eidselva och Laerdalselva, dessa är vida kända och har historie böckerna fulla med fantastiska laxfiske historier. Engelska lorder huserade älvarna långt tillbaks i tiden. Älvarna har haft en svacka på grund av gyrobakterien, som så många andra älvar i regionen. Fisket här är populärt och dyrt., men det finns delar av älvarna och andra väl så trevliga, som är mer lättåtkomliga. Vi har Naustaelv, Åelva, Stynselva, m.fl.

 

Ronny Lööf från Sverige med dagens fångst.
Ronny Lööf från Sverige med dagens fångst.

Information

Se övriga lax och havsörings älvar och åar i menyn och till varje älv och å presentation finns i övre menyn, guider, camper och boende, eventuellt mera. Missa inte det.