annonser.nu.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Gloppenelva även kallad drottningen av Nordfjord. Älven har sina källflöden från Jostedalsbreeen som är en av de största glaciärerna i Norge. Det gör att man får en säker och jämn vattenföring genom säsongen, även om sommaren blir värm och solig. Gloppenelva startar från Breimsvatnet och rinner genom ett frodigt och otroligt vackert landskap, detta är västlandet från sin vackraste sida. Gloppenelva är ca 6 km lång och mynnar ut i Gloppefjorden.

Brittiska laxfiskare huserade i älven från 1875-76 och har gett namn till många fiskeplatser i Gloppenelva. Dessa engelska namn bevaras som ett minne från de gamla historiska tiderna i älven.

Bild över sträckan Old Bridge.
Bild över sträckan Old Bridge.

Fisket

Kjell Petter från Solhaugs sport i fisketagen.
Kjell Petter från Solhaugs sport i fisketagen.

Gloppenelva är en dröm för flugfiskare, härliga strömpartier avlöser varandra. Men för att kunna fiska på många av de bästa platserna, krävs det att man behärskar sitt flugspö då det är växtlighet runt älven. Flugor som fiskar bra i Gloppenelva har inslag av grönt och detta beror troligen på att denna färg gör sig bra mot detta vatten. Man har jobbat med stora yngelutsättningar på senare år och smolttätheten har ökat. Förhoppningarna är därför stora inför kommande säsonger på ett rejält förbättrat laxfiske.

Gloppen hotell disponerar alla fiskekorten i Gloppenelva och dessa säljs tillsammans med boende på hotellet. Det gör det dyrt för privatpersoner att få fiska på de bästa och mest exklusiva platserna i älven. Detta har medfört att det är många företag som köper upp det bästa fisket i älven. Har man verkligen sett vilken potential som finns i denna älv de sista 10-20 åren? För att få ökad tillgång till Gloppenelva har man startat flugfiskekurser i älven. Detta är ett samarbete mellan Gloppen hotell, Bergen aktiv och Solhaug sportsfiske.

Mera om fisket

En normal säsong i Gloppenelva brukar totalfångsten ligga på ca. 1-1,5 ton. 2002 var snittvikten på lax 3,9 kg och för havsöring 2,3 kg. Gloppenelva är känd för sitt goda havsöringsfiske och det tas årligen havsöringar upp mot 8-9 kg. Nedre delen av Gloppenelva blir kraftigt påverkad av ebb och flod. Då det bara är 0,7 m i höjdskillnad mellan fjorden och upp till den första forsens början. Här blir stigningarna lite bromsade trots två laxtrappor i forsen.

Fritjof Jebsen med havsöring. vikt 5,5 kg. 2004
Fritjof Jebsen med havsöring. vikt 5,5 kg. 2004

 

 • :: Var i landet

  Här ligger Gloppenelva
  Här ligger Gloppenelva

 • :: Länkar

  Solhaugs Sportfiske

 • :: Fiske säsong

  Nedan Eveböforsen Lax 1 juni -15 sept Ovan Eveböforsen Lax 1 juni - 15 aug Havsöring 1 juni - 15 sept

 • :: Fiskekort

  Från Breimsvatnet-Eidsfossen G-Sport på Sandane se länk i menyn Gloppen Hotell tel 67865333

 • :: Artrikedom

  Lax och havsöring