austkil_ostkilgard.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Flåmselva i Aurlands kommun är en högfjällsälv. Där ca 60% av källflödena från snötäckta fjäll, sjöar och nederbördsområden runt Tarven platån, Storskavlen, Broksfjället, Hallingskeid och Grönndalane ligger högre en 1200 m. Här rinner Flåmselva fritt från bebyggelse ner mot Moldadalen som är huvuddalen till älven. Reinungavatnet är det sista vattnet innan Flåmselva stupar ner i Kjosfossen. Flåmselva är i långa partier kraftigt strid med många vattenfall. De sista 4 km där laxfisket bedrivs lugnar Flåmselva ner sig och blir betydligt lugnare. Vattnet är klart och rent och Flåmselva mynnar ut i Sognefjorden.

Erling Nesbö fiskar i Bruahölen
Erling Nesbö fiskar i Bruahölen

Fisket

Anders Guidar Lord Faulkner vid Bruahölen.
Anders Guidar Lord Faulkner vid Bruahölen.

Flåmselva är liten och sårbar för överfiske och har varit stängd på senare år, för att laxstammen skall få återhämta sig. Öppnade åter säsongen 2003. Hela älven ingår i Verneplan 3. Det finns både lax och havsöring i Flåmselva och laxen blir stor. Fretheim hotell med anor från 1870-talet, då lorder och adelsmän fiskade i Flåmselva har egna sträckor till sina gäster och är en högklassig utgångs punkt för laxfisket i älven. Det finns även tillgång till lokala guider.

Inför säsongen 2005 har man satt en gräns för upptag av lax. Det innebär att man får ta upp max en lax per dygn och det är även uppsatt ett tak för tolalfångst. Det innebär som exempel på Fretheims sträcka att max 30 laxar får tas upp under säsongen, detta innebär att man inte kan garantera laxfiske hela säsongen. Flåmselva är uppdelad i övre och nedre del och Fretheim hotel disponerar 2,5 km från mynningen och upp. Havsöring kan fiskas utan begränsning och det finns gott om dem. Man har även fredat laxen dagtid mellan kl 11.00 till 17.00 och det gäller då allt fiske i Flåmselva och man tillåter endast flugfiske.

Mera om fisket

Flåmselva har klarat sig från laxparasiten Gyrodactylus och det krävs liksom här som på de flesta älvar i Norge att man desinficerar all sin utrustning innan fiske är tillåtet i älven.

Bild från älvens nedersta del, just innan mynningen, till höger i bild syns Fretheim Hotel.
Bild från älvens nedersta del, just innan mynningen, till höger i bild syns Fretheim Hotel.

 

 • :: Var i landet

  Här vid Aurland rinner Flåmselva.
  Här vid Aurland rinner Flåmselva.

 • :: Länkar

  Fretheims hotel, webbsida om fiske m.m.

 • :: Fiske säsong

  Laxfiske: 1 juli - 31 aug Havsöring: 1 juli -15 sept.

 • :: Fiskekort


 • :: Artrikedom

  Lax och havsöring