annonser.nu.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Laerdalselva i Sogn og Fjordane är ca 60 km lång och har sina källflöden från Fillefjäll och Hemsedalsfjället och mynnar ut i inre änden av Laerdalsfjorden. Här finns ett norskt vildlaxcenter. Laerdalselva ligger ca 30 mil från Oslo och 20 mil från Bergen, E16 från Oslo går genom dalen och det har byggts värdens längsta biltunnel som går mellan Lærdal till Aurland en sträcka på 24,5 km. Den invigdes 27 nov 2000.

foto Sigmund Feten Ronny Lööf med lax på 9kg
foto Sigmund Feten Ronny Lööf med lax på 9kg

Fisket

foto Sigmund Feten Ronny Lööf med fin havsöring
foto Sigmund Feten Ronny Lööf med fin havsöring

Lærdalselva är vida känd bland värdens laxfiskeentusiaster som i århundranden rest hit för det enorma fisket, det ryktas tillhöra kung Haralds favoritälv- Tyvärr blev Lærdalselva 1995 drabbad av parasiten Gyrodactylus och har blivit rotenonbehandlad ett flertal gånger, dock utan önskvärt resultat då det visat sig finnas spår kvar av den envise gyroparasiten. Framtiden för laxfisket i älven är osäkert, men förhoppningarna är stora och extra anslag har givits för att rädda laxen, vi får hoppas på det bästa. Havsöringen är inte drabbad och frodas i avsaknad av laxen, det är det fiskare nu inriktar sig på, stora havsöringar runt 8 kg är inte allt för ovanligt.

Mera om fisket

Från 2005 tas nya krafttag i Laerdalselva mot laxparasiten gyrodactylus, man har i statsbudgeten lagt 5 miljoner extra till bekämpning av gyro bl.a. i Laerdalselva.

Wojtech Sargalski med en Laerdals lax.
Wojtech Sargalski med en Laerdals lax.