austkil_ostkilgard.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Lax och havsörings fiske i Möre og Romsdal

Fylket Möre-Romsdal
Fylket Möre-Romsdal

Allmänt

Möre och Romsdals fylke sträcker sig mellan strax söder om Hitra till Åheim strax norr om Nordfjord. Möre och Romsdal är fjällens och de djupa långa fjordarnas rike. Fjällen är fylkets storhet. På Sunnmöre är över 60 procent av fjällen högre än 1000 m. Längs fjordarna ligger här många dalar mellan fjällen och alla har sin egen laxälv.

Detta sagolika fylke med sin spektaktulära natur lockar många gäster. Fylket räknas som det mest välbesökta i Norge. Hit lockas turisterna för att uppleva Geirangerfjorden, Trollstigen, Hjörungfjorden, Rauma, Ålesund och Molde. Geiranger och Geirangerfjorden är under internationel utvärdering för att komma på Unescos lista över värdens kulturarv.

 

Fisket

Bild över älven Rauma. Foto: Åndalsnes Foto
Bild över älven Rauma. Foto: Åndalsnes Foto

Här finns många härligt vackra älvar stora som små. Där de rinner efter fjällens på vissa håll tvärbranta bergsväggar och som i Rauma och Driva med ett härligt grönskimrande vatten. Driva och Rauma är kända långt tillbaks i tiden för sitt tidigare fantastiska laxfiske. Men de har tyvärr haft en tillbakagång och domineras i dag av havsöringsfisket.

Här ligger också Surna, sedan följer ett koppel av små älvar som alla hyser hyffsade bestånd med små- och mellan lax. De flesta älvarna har en begränsad kortförsäljning per sträcka. Här finns även möjligheter till exklusivt fiske med hög standard. Tidigt på säsongen är det storlax som gäller. Senare på säsongen kommer smålaxen, 1-4 kg och havsöringen som dominerar fisket i de flesta av fylkets älvar.

 

Foto: Driva Guiden.
Foto: Driva Guiden.

Information

Se älvpresentation i menyn och till varje älvpresentation finns i övre menyn guider, camper och boende, eventuellt mer. Missa inte det.