annonser.nu.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Surna är en stor fin älv som rinner lugnt genom Surnadal. Sina källflöden kommer från Trollheimen och från fjällområdena runt Surnadal och Rindal. Den är laxförande ca 3 mil från kraftverksdammen i Harrang till utloppet i Surnadalsöra. Vid bra vattenföring kan laxen även gå vidare till Lomundsjön i Rindal. Surna är den största laxälven på Sunmöre och är väl känd bland flugfiskare i Norden.

En stilla morgon i väntan på dem stora Surnalaxarna
En stilla morgon i väntan på dem stora Surnalaxarna

Fisket

Smedshölen är en känd sträcka i Surna.
Smedshölen är en känd sträcka i Surna.

Det mesta fisket på Surna sker mellan Surnadalöra och kraftstationen vid Harrang. Fisket är uppdelat i soner och man får köpa fiskekort per zon. Man har normalt en jämn och bra vatteföring hela säsongen då älven är reglerad. Vid regnperioder och bra med vatten ovanför kraftverket i Harrang finns det även chans till ett lyckat fiske där. På de nedre sträckorna är Surna stor och lugnflytande, medan de övre sträckorna är mer strida. Det är ganska mycket alger på botten och ska man vada är det nog bäst med filtsulor på. Det är gott om storlax i älven och rekordet ligger på 26 kg.

Mera om fisket

Man har sms rapportering av vattenflödet i Surna. Normalt flöde är 130 - 150 m3, är det mer en 230 m3 börjar Surna svämma över. Fisket är normalt bäst på lite högre vattenstånd en normalt då det lockar upp mer fisk och sätter fart på den fisk som står i älven. Sänd sms till ( 0047) 91330443

Lorden släpper tillbaka 96cm atlantiskt silver i Surna.
Lorden släpper tillbaka 96cm atlantiskt silver i Surna.

 

 • :: Var i landet

  Här i Möre og Romdal vid Sunmöre rinner Surna.
  Här i Möre og Romdal vid Sunmöre rinner Surna.

 • :: Länkar

  Surna.no

 • :: Fiske säsong

  1 juni - 31 augusti

 • :: Fiskekort

  Ca 50 % av Surna är kortfiskevatten, priser från ca 200-300 nkr dygnet.

 • :: Artrikedom

  Lax och havsöring.