austkil_ostkilgard.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Driva är en väldigt vacker älv med sitt grönskimrande vatten och nästan magiska natur. Är laxförande ca 8 mil från Sundalsfjorden och upp till Oppdalsfossen, rinner jäms med väg 70 genom Sunndalen på sig väg ner mot fjorden.

Foto Driva Guiden  Hjelle laksevald i Driva
Foto Driva Guiden Hjelle laksevald i Driva

Fisket

Foto: Jacqueline Taylor-Oates Bilden visar Sverre med ett par riktigt stora havsöringar som togs i Driva 2003, den största väger 6,15 kg.
Foto: Jacqueline Taylor-Oates Bilden visar Sverre med ett par riktigt stora havsöringar som togs i Driva 2003, den största väger 6,15 kg.

Driva som tillhört, en av de allra bästa älvarna i Norge. Blev som många andra norska älvar, drabbad av den förskräcklige gyrodactylus. Det gjorde att laxstammen mer eller mindre försvann. Den enes död den andres bröd, havsöringen ökade markant och idag är det framförallt havsörings fisket som lockar. Men tilläggas bör, att lax stammen sakta börjar återhämta sig. Det är dock långt kvar till fisket från fornstora tider !.

Sundal jäger och fiskeförening har förenings sträckor på Driva enligt följande, ev finns fler. Zon 1 Är ca 1 km lång och den mest populära sträckan och där det tas mest fisk, sträckan är från Driva bro och ned till fjorden är fiskbar på bägge sidor. Den är populär bland mask- och spinnfiskare, det är tillåtet att fiska med fluga och kastdubb i augusti månad. Zon 2 Liten trevlig sträcka på ca 800 m och den är fiskbar på bägge sidor med undantag av ett parti mitt på sträckan. Zon 3 Består av tre olika sträckor Villabyöran- Tröan- Bradde Tröan och Bradden och övre delen av Villabyöan är typiska spinnpoler Den nedre delen av Villabyöran är en fin sträcka för flugfiske.

Mera om fisket

Sverre berättar att han fiskat på ett privat vald i Driva, som av förklariga skäl är lite hemlig. Men det ska ligga högt upp i älven nära Björbäck bro. Han fiskar alltid med enhandsflugspö, klass #7-8 för att få bättre känsla under drillningen!. Lite fisketips från Sverre som fiskat 30 år i Driva. På blank liten älv brukar han använda små "Greenwells Glory" när solen skiner om dagen. När det börjar mörkna, tar han fram "Heggeli". På natten är det svarta flugor som gäller. Alla flugor binder han själv och dem varierar lite från original mönstren.

Största delen av driva disponeras av sunndal jägar- och fiskeförening, se länk i menyn.

Foto: Jacqueline Taylor-Oates  Sverres totala havsöringsfångst en augusti vecka 2003.
Foto: Jacqueline Taylor-Oates Sverres totala havsöringsfångst en augusti vecka 2003.