annonser.nu.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Stordalselva i Sunnmöre har sina källflöden från fjällområdena mellan Nordalsfjorden och Romdalsfjorden med bl.a. Höyfjälls området med bergstoppar på över 1500m över havet. Man har en god tillrinning av vatten från fjällen och vattenståndet blir sällan för lågt. Älven mynnar ut i Storfjorden i Stordal.

Børre Ringdal lax 7,2 kg
Børre Ringdal lax 7,2 kg

Fisket

Nu är den översta delen öppnad för fiskekort. Den laxförande delen av älven är bara 12 km, från utloppet fram till forsen. Fångsten de 2 senaste åren ligger på litt over 2000 kg och delar man det på 12 km blir detta riktigt bra. Det är några zoner som skiljer sej åt när det gäller fångstmängd, naturligtvis de två nedersta där det tas ca 30% men även den översta är bra. Speciellt i slutet på säsongen tas mycket lax på översta delen vilken är ca 1.5 km lång. Alla zoner har begränsat fiske, från 2 till 6 fiskare. Catch and Release har också börjat annamats i älven för att få en bra återväxt och inte överfiska. Gränsen är satt till max 4 laxar per person och vecka (catch and take).

Mera om fisket

I stordalsälven är det mest smålax mellan 1- 5 kg. Det också hyfsad chans på mellan lax då ca 10-30 % av fångad lax är mellan 5-10 kg. Det varierer litt fra år til år. Men varje år blir der fanget en del laks mellom 10-14 kg. Det lokale elveeierlaget har en non profit informasjons sida om fisket. www.laksefiske.stordal.no Der finnes detaljert fangstrapport fra alle soner, med dato, vekt på laksen og namn på fiskeren. Fisket har en uppåtgående trend och med senare års restaureringsarbeten vet man inte vart det slutar. På Stordalsferiens sträckor är det väl tillrättalagt, då man rensat runt älvkanterna och byggt vindskydd för att skapa en trivsam miljö för fiskegästerna.

Lax tagen i stordalselva, 15,5 kg
Lax tagen i stordalselva, 15,5 kg

 

 • :: Var i landet

  Strandabø - lax 3,5 kg og 15,5 kg
  Strandabø - lax 3,5 kg og 15,5 kg

 • :: Länkar

  Stordalsferien.

 • :: Fiske säsong

  10 juni - 25- augusti.

 • :: Fiskekort

  Stordalsferien säljer fiskekort till de 2 nedersta zonerna, inklusive utloppet till fjorden samt till den översta zonen i elven (inkl. "stopp fossen.") Jarle Hove på Stordals ferien: Tel +47 91 11 44 15

 • :: Artrikedom

  Lax och havsöring.