austkil_ostkilgard.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Lax och havsörings fiske i Tröndelag

Fylkena Nord och Syd Tröndelag.
Fylkena Nord och Syd Tröndelag.

Allmänt

Fylkena nord och syd tröndelag omgärdar Trondheims fjorden. Här finns Norges fångstrikaste laxälvar, kulturen är rik och storstaden Trondheim har en tusenårig historia. Trondheims fjorden är navet för laxälvarna. Här flyter flera av de största älvarna ut och fjorden är full av liv, har du tur kanske Vikvalen visar sig, till och med späckhuggare har setts i fjorden. Utanför Fosenhalvön och Hitra glimrar det stora öppna Norska Havet.

 

Fisket

Markus Zimmer med lax från Gaula. vikt 10 kg.
Markus Zimmer med lax från Gaula. vikt 10 kg.

Fisket i Tröndelag är rikt. Det finns inget annat fylke med så många älvar fulla med lax och havsöring som i Tröndelag. Här är laxfiskarens kungarike. Storälvar ligger på löpande band från Namsen i norr, sedan kommer Verdalselva, Stjördalselva, Gaula, Orkla och alla är det fantastiska laxälvar med sammanlagda årsfångster runt 100 ton. Här finns lax och havsöring i massor och när vädret och vattenföringen och årstiden är den rätta, ja då formligen kokar det med lax i tröndelags älvarna.

Förutom alla större älvar, finns det flera fantastiska mini laxälvar och många av de finner du på Fosenhalvön utanför Trondheim. Det finns på de flesta älvarna förenings sträckor, där allmänheten kan köpa fiskekort. Men där kan det bli trångt om platserna, framförallt där laxen står. Vill man njuta av lugnet och slippa trängas vid älven. Då är det bäst att boka in sig på en privat fiskecamp. Privata fiskecamper / laksevald finns det många av här på laxfiske.nu se i menyn på startsidan och klicka på fiskecamper.

 

foto: Steinar Tönnesen. Sträckan Grundmo, uppströms i Verdalselva.
foto: Steinar Tönnesen. Sträckan Grundmo, uppströms i Verdalselva.

Information

Se övriga lax och havsörings älvar och åar i menyn och till varje älv och å presentation finns i övre menyn, guider, camper och boende, eventuellt mera. Missa inte det. Privata fiskecamper / laksevald finns det många av här på laxfiske.nu se i menyn på startsidan och klicka på fiskecamper.