austkil_ostkilgard.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Orkla är laxförande ca 7 mil och har sina källflöden från trakterna av Kvikne, som ligger några mil sydöst om Berkåk. Den rinner ner i Orkladalen vid Berkåk och passerar efter ca 3,5 mil byn Meldal. Efter ytterligare en mil byn Storås, därefter passeras byn Svorkmo för att slutligen mynna ut i Trondheims fjord vid Orkanger. Orkla är reglerad och därmed inte lika känslig för diverse väderförhållanden som torrperioder etc. Älven har en härlig karaktär med läckra små forsar och perfekta strömpartier för laxfiske. Älven är lång och varierande och det finns godbitar för både spinn och flugfiskaren.

Orkla tillhör en av Norges bättre laxälvar och finns årligen med på 10 i topp listan över de fångstrikaste älvarna i Norge. Det har skapat ett stort intresse och fiskare kommer hit från stora delar av europa.

Lax 11,8 kg v,24 2010 kallt vatten i Orkla Glad Håkis fick sin 2:a
Lax 11,8 kg v,24 2010 kallt vatten i Orkla Glad Håkis fick sin 2:a

Fisket

Bild från sträckan nedanför Swingen, ligger mellan Meldal och Storås
Bild från sträckan nedanför Swingen, ligger mellan Meldal och Storås

Tidigt på säsongen, simmar storlaxen upp i Orkla och fisket är då som regel bäst på älvens nedre delar, men en och annan stor lax, tas även långt upp i älven, redan på premiären. Från ca 25 juni börjar små och mellan laxarna simma upp i allt större stim och fisket startar på allvar, med ett bra fiske i hela älven. Ca 4-5 mil upp från mynningen kommer byn Meldal där lokala fiskeföreningen disponerar flertalet fina sträckor för flug- och spinnfiske. Fiskekort går att köpa på bensinstationen eller turistbyrån. Annars är mycket privat och några finns i menyn under fiske camper.

Orkla har en härlig käraktär, stora delar av älven är perfekt mixad, med små forsar och härliga strömpartier, för att flug och spinnfiskaren ska bli nöjda. Utöver några få kortvatten, består Orkla mest av privata sträckor. Några av dessa finner du i menyn, under fiskecamper.

Mera om fisket

Orkla har haft en kraftig uppgång i fångst kvoterna under 2000 talet, som sämst har det varit runt 17 ton och som mest upp till 30 ton. Tidigare på 90 talet låg fångsterna under 10 ton, men Orkla har nu blommat upp som en av de säkraste laxälvarna i Tröndelag. Helt klart finns en enorm potential och är förhållandena de rätta, så bjuder Orkla på ett fantastiskt bra laxfiske. Söker du privata fiskecamper / laksevald se vår meny.

Thomas Berg med storlax vikt 20 kg tagen på sträckan Lo i Storås,
Thomas Berg med storlax vikt 20 kg tagen på sträckan Lo i Storås,

 

 • :: Var i landet

  Här i syd Tröndelag rinner Orkla.
  Här i syd Tröndelag rinner Orkla.

 • :: Länkar

  Orkla guiden

 • :: Fiske säsong

  1 juni - 31 augusti

 • :: Fiskekort

  Fiskekort till föreningsvatten säljs på bensinstationer, matbutiker, turistbyråer i byarna efter älven och sportfiske butiken i Orkanger, m.fl. till privata fiskecamper, se fiskecamper i menyn.

 • :: Artrikedom

  Lax, Havsöring,