austkil_ostkilgard.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Lax och havsörings fiske i Ångermanland

Landskapet Ångermanland
Landskapet Ångermanland

Allmänt

Ångermanlands landskap sträcker sig från strax norr om Hörnefors söder om Umeå till ca 2,5mil söder om Härnösand. Tre stycken län faller in i landskapet och det är Västerbotten, Västernorrland och Jämtlands län. Här bor ca 135,000 av Sveriges befolkning. Här ligger Nordmaling, Örnsköldsvik och Härnösand efter kusten och i inlandet har vi Sollefteå.

Landskapet Ångermanland har en dramatiskt varierande natur från söder till norr. De södra delarna utgör sedan några år tillbaka Världsarvet Höga Kusten med berg som stupar rakt ned i havet. Marken är bördig och grönskande. Den norra delen av landskapet ligger i länet Västerbotten och har en helt annan geografisk terräng.

I de norra delarna blir kusten flack och området utanför Nordmaling är ett mycket intressant naturreservat med växter som bara återfinns i detta gränsland, mellan Höga Kusten och bottenhavskusten. Lögdeälv och Öreälv finns i detta gränsland, båda är skogsälvar och utsökta fiskevatten. Vi finner även intresanta Gideån och Moälven. Här ligger Hörnefors, Nordmaling och Örnsköldsvik efter kusten.

 

Fisket

foto Nicklas Brännström En vild fight med en stor Lögdelax
foto Nicklas Brännström En vild fight med en stor Lögdelax

Lögdeälv är en fantastiskt fin skogsälv, med sina ravinlandskap och sitt goda laxfiske. Dessutom fångas det både havsöring och den lokala så kallade börtingen. Många är de som håller Lögdeälven som sin favoritälv. Vi har även Öreälv, med rediga forsar. Här ligger också några mindre kända men med ett tidvis bra havsöringsfiske. Det är Gideån och Moälven.

 

Foto: Per Bertlin Eric Asplund med Lögdelax vikt 6kg
Foto: Per Bertlin Eric Asplund med Lögdelax vikt 6kg

Information

Se övriga i älvpresentationen i menyn och till varje älvpresentation finns i övre menyn, guider, camper och boende, eventuellt mera. Missa inte det.