annonser.nu.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Komagelv är ca 30 km lång och har sina källflöden från Varangerhalvöns bergsvidder. Den slingrar sig därifrån genom ett variationsrikt och vackert tundraområde på sin väg mot kusten. Högst upp rinner älven ner genom bergsdalar och de sista 10 kilometrarna genom tundra med "karg vegetation". Älven mynnar slutligen ut i Varangerfjorden ca 40 km väst om Vadsø samt öster on Vardø.

Här drillas lax i komagelva
Här drillas lax i komagelva

Fisket

Här prövas fiskelyckan i komagelva
Här prövas fiskelyckan i komagelva

Älven är laxförande på en sträcka av ca 30 kilometer. Älven är klar, grund och platt. Det är få eller inga vandringshinder för fisken i älven.

Under 2006 och 2007 togs drygt 4,5 ton lax vilket får anses vara riktigt bra på en lite laxälv med få fiskare.

Laxbestånden i Komagelva domineras av små- och mellanlax, men har också en bra andel storlaks. Fångst av havsöring är små eftersom den går upp i älven så sent att det nästan alltid är fiskeförbud när den kommer. Ishavsröding finns också i denna älv och fångsstatistik visar att det i snitt mellan 2000 och 2007 tas ca 300 kilo per år.

Mera om fisket

Det fina med Komagelva är att det inte är indelat i privata fiskevatten. När man har köpt fiskekort, kan man fritt vandra och prova älvens olika partier, där inget annat anges.

Fin öring fångad i komagelva
Fin öring fångad i komagelva

 

 • :: Var i landet

  Här ligger Komagelva.
  Här ligger Komagelva.

 • :: Länkar


 • :: Fiske säsong

  24 Jun - 24 august

 • :: Fiskekort

  Fiskekorten kostar från 200 NOK och uppåt och är reglerat för tillresande. Fiskekort säljs i mynningsområdet av älven och det är först till kvarn som gäller.

 • :: Artrikedom

  Lax, havsöring och havsröding.