austkil_ostkilgard.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Norrtäljeån är en ganska liten å som rinner från sjön Lommaren och vidare ner genom centrala Norrtälje. Mynnar ut i havet vid stadens hamn. Är bara någon km lång. Rinner på sin översta del gems Norrtälje sjukhus, där ån kantas av lite vass och gräs, för att sedan rinna i en mer grönskande del, där stenmur är byggd efter sidan och träd och annan växtlighet står tätt. Från Badhuset följer asfalterad gångväg ån, ner till hamnen. Den lokala fiskeklubben jobbar för att skapa bra förutsättningar för havsöringen, man har bla rivit 2 st vandringshinder för att underlätta havsöringens vidare färd upp i sjösystemet.

Några gånger per år brukar Norrtäljeån bjuda på ett bra havsöringsfiske, premiären 1 jan och en vecka framåt, sedan brukar det vara dåligt med fisk fram till våren, då en och annan havsöring som stått kvar över vintern i de övre sjösystemen, börjar sin återfärd till havet och stannar då ofta en kort stund på de strömmande sträckorna i stan. Vid bra vattenföring på hösten, vilket sker väldigt sällan, kan det fångas en och annan havsöring.

Per Edlund fiskar av sträckan nedan för klubbstugan. Foto: Roland Strandell.
Per Edlund fiskar av sträckan nedan för klubbstugan. Foto: Roland Strandell.

Fisket

Ung kille som drillar havsöring strax nedanför klubbstugan. Foto Roland strandell.
Ung kille som drillar havsöring strax nedanför klubbstugan. Foto Roland strandell.

Det mesta fisket i Norrtäljeån sker från mynningen till klubbstugan, en sträcka på ca 500m. Där är det lite fart på vattnet och det finns några fina hålor för fisken att stanna på. Det är endast tillåtet med flugfiske på denna del av ån. Sträckan ovanför klubbstugan, som även är öppen för spinnfiske är mera lugnflytande och har även den flera fina hålor där havsöringen står. Övre delen fiskar bäst på övervintrad fisk, som står i de djupare hålorna, här pratar vi om max 2m djup. Även fisk som backar ner efter övervintringen från Övre åar fyller på i slutet av mars och början av april.

Norrtäljeån är lättåtkomlig och det är ganska lätt att hitta fisken. Det är relativt grunt, ca 2m på de djupaste ställena och ån är inte bredare en 10 m, förutom på en kort bit ovanför klubbstugan. Den bästa sträckan är husväggen precis nedanför biografen. Snittvikten på havsöringen ligger på ca 2,5 kg och även en och annan regnbåge brukar fångas.

Mera om fisket

I princip så håller alla sträckor från Hamnen upp till klubbstugan havsöring, med ett extra pluss för sträckan nedanför bron vid biografen, den så kallade Husväggspoolen. Fisket har varit bra i ån, men på senare år verkar fisket blivit allt sämre. Utsättningarna har väl minskat?.

Man ska inte glömma delar av ån, ovanför klubbstugan. Speciellt då man fiskar på vinterståndare, som gärna står i de djupare hålorna uppöver. Klubbstugan ligger vid Gamla elverket några hundra meter upp från mynningen, alldeles vid ån. Dit kan man ringa, oftast är det automatiskt telefonsvarare som beättar om det senaste från klubben och då bland annat från Norrtäljeån. Tel 0176-140 30

Populär fiskeplats är husväggen. Foto Roland strandell.
Populär fiskeplats är husväggen. Foto Roland strandell.

 

 • :: Var i landet

  Här i Norrtälje rinner Norrtäljeån
  Här i Norrtälje rinner Norrtäljeån

 • :: Länkar

  Norrtälje sportfiske klubb

 • :: Fiske säsong

  1 januari -15:e september Eventuellt dispansfiske vid bra vattenföring 15:e oktober - november

 • :: Fiskekort

  Pris ca 100kr för 24 timmar Statoil just vid infarten från E18. Fiskebutiken vid infarten från E18. Intersport i centrum

 • :: Artrikedom

  Havsöring, regnbåge endast sporadiskt