annonser.nu.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Lax och havsörings fiske i Skottland

Fiskelandet Skottland
Fiskelandet Skottland

Allmänt

Skottland tillhör en av Storbritanniens fyra riksdelar, men har en egen stor självständighet. Atlanten och Nordsjön omgärdar landet och större städer är Edinburgh, som är Skottarnas egna huvudstad samt Aberdeen och Glasgow. Skottland är känt för sina säckpipor, män i kjol! och ett fantastiskt laxfiske. Här är även whiskyns hemland, många dyrgripar tillverkas här. Kusten är magnifik och på en del ställen sticker bergväggar rätt upp från havets kant. Landsbygden likaså, med sina gamla herrgårdar, slott och kuperade terräng. Fisket i skottland är präglat av de gamla mytomspunna laxälvarna. Det här är laxfiskets vagga, Lorder och Adelsmän började redan tidigt på 1800 talet utveckla flugfiske som en ny konstart. Det var här i Skottlands laxälvar som man provade sina nymodigheter. Många av älvarna är väldokumenterade och vida kända. Vilken laxfiskare har undgått att läsa om River Spey, som är nästintill världskänd bland laxfiskare. Men det finns många fler klassiska älvar i Skottland, vi presenterar till en början, River Spey, River Dee, River Findhorn, River Brora, River Northesk.

 

Fisket

Bild från river Brora Foto: Tomas Almér.
Bild från river Brora Foto: Tomas Almér.

Skottland är värdskänt bland laxfiskare och många reser hit för den magnifika miljön och för ett tidigt möte med laxen, som börjar sina stigningar redan i februari . Älvarna i Skottland bjuder även på ett bra höstfiske, då älvarna oftast är fulla med fisk. Men då har huvudparten av laxfiskarna lekdräkt. Men det stiger alltid en och annan blankfisk även på hösten. Fisket i älvarna är till största delen privatägt och det gäller att boka in sig på någon gård med fiskerättigheter eller via någon arrangör.

Fisket i Skottland är hett och eftertraktat och det gäller att vara ute i god tid för att få tillgång till de bättre sträckorna. De allra hetaste sträckorna på de mest kända älvarna kan vara bokade för 10tals år framåt och då till priser som får vanliga svensson att bågna. Men för all del, det finns älvar och fiske för alla plånböcker.

 

Här drillas det lax i Canteleen. Foto: Tomas Almér.
Här drillas det lax i Canteleen. Foto: Tomas Almér.

Information

På varje älvpresentation finns en övre meny, med guider, camper och boende, missa inte det. Vi har ochså ett unikt fotoalbum, om det kommer mer en 5 bilder på samma älv eller å, kommer den älven eller ån få ett eget fotoalbum, som då hamnar i samma meny som nämns ovan. rapporter från fisket kan följas på senaste nytt som ligger på startsidan.