austkil_ostkilgard.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Strynselva har sina källflöden från Strynfjällen och flyter genom Strynsvatnet och vidare ner till Stryn där den mynnar ut i Nordfjorden, är laxförande ca 1mil, fiskeområdet är uppdelat i 4 sektioner, engelsmännen var här och fiskade redan 1860.

Fiskeare vid fors. Foto: Sven Lindström.
Fiskeare vid fors. Foto: Sven Lindström.

Fisket

Laxfiskare/ Laksefiske - H. Gran. Foto: Sven Lindström.
Laxfiskare/ Laksefiske - H. Gran. Foto: Sven Lindström.

Stryneelva är känd för sin grova Laxstam och det har tagits lax på 28kg och varje år fångas någon storlax. Det är även ett bra Havsörings fiske med en snittvikt på ca 1,6 kg. Strynselva är inte reglerad och kan därför stiga snabbt vid värme på grund av snösmältning i bergen och stiger även snabtt under regn perioder. Vattnet är grönaktigt klart.

Älven är liten och indelad i 4 (5) uthyrnings sträckor. Övre del är Lysvoll, som normalt är den bästa delen med fina djuphålor som laxen stoppar på och hyrs ut till fasta grupper. Uthyrare är Knut Lövdal Stauri i Stryn. På en liten övre sträcka säljs fiskekort genom en av markägarna och det är Else Lunde Lidström. Sträckan Kirkeeide ca 2km lång innehåller 3 soner där flugsone ligger överst och nederst på sträckan. Ligger mitt i älven och är en bra havsörings sträcka hyrs ut till grupper genom markägaren Dag Olav Skrivervik. Eventuella restkort går att boka på G-sport i Stryn. SträckanSætre-Ytreeide i älvens mittre del har gott om stopp hålor både för lax och havsöring och det säljs 10st kort och övertsa delen är flugfiske sone. Disponeras av Bergens sportfiske klubbs medlemmar. Eventuella restkort säljs hos Sport1 i Stryn, Per Ytreeide. Nedersta delen är känd för sitt fina havsörings fiske och innehåller 6 soner. Här påverkas fisket av tidvattnet. Hyrs ut genom Sport 1 Per Ytreeide.

Mera om fisket

Man kan även fiska i Strynevatnet ovanför Stryneelva. Nedre del av sjöns utlopp, från bron vid Mindresunde heter Nedrefloen. Här fiskas både lax och havsöring. Båt används flitigt och delar av säsongen fiskas det även med så kallad utter. Vilket är en form av trolling. Fiskekort säljs genom campingarna i området. Man har infört säsongs kvot på lax och havsörings fisket. Max 1st lax per säsong per person över 5kg. Max 5st havsöringar per dygn.

I statistiken för 2003-2005 är ca hälften av fisken havsöring och hälften lax. Av laxen var hälften stor lax med en snittvikt runt 9 kg.

Underbar vy över forsarna med bergen i bakgrunden. Foto: Sven Lindström.
Underbar vy över forsarna med bergen i bakgrunden. Foto: Sven Lindström.

 

 • :: Var i landet

  Här rinner strynselva ner mot stryn.
  Här rinner strynselva ner mot stryn.

 • :: Länkar

  Stryneelva Hyttegrend Nettside om Stryneelva

 • :: Fiske säsong

  Laxfiske 1:a juli - 31 augusti Havsöring 15:e juli - 15:e september

 • :: Fiskekort

  Stryneelva Hyttegrend tel: +47 57873129 Mobil: +47 92257729 mail: lunde@stryneelva.no Intersport i Ytre Eide Tel 0047-57871062

 • :: Artrikedom

  Lax och havsöring.