austkil_ostkilgard.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Eiraelva har sina källflöden från de västnorska fjällen, som rinner till Aursjön och därfrån vidare som Auraelva, ner till Eikesdalsvatnet. Där själva Eira startar och rinner genom Eikesdalen, för att slutligen mynna ut i Eresfjord (Langfjorden). Den är ca 10 km lång och en typiskt västlandsälv med kristallklart vatten. Älven är reglerad och ligger ca 7 mil nordöst från Molde.

Eiraälven i sin praktfulla glans
Eiraälven i sin praktfulla glans

Fisket

Glada fiskare med dagens första öring!
Glada fiskare med dagens första öring!

Eiraelva var förr känd för att det togs stora laxar vart år och laxar upp mot 30kg förekom. Men sedan Eiraelva blev reglerad vid Aursjön, Mardöla, Mardalsforsen är det ovanligt med laxar över 15 kg. Nu tas det mest lax mellan 3-8 kg. Men i första hand är det havsöringsfisket som är intresant idag. Det mesta fisket på Eira hyrs ut på privata sträckor. Längst ner vid mynningen ligger en camping som säljer fiskekort, till en del sträckor.

Eira har som många andra Norska älvar en lång historia bakom sig som fiskeälv. Även här har adelsmän och kungligheter fiskat redan från 1800-talets mitt. Där finns en gård full med gamla minnen och den är lika het idag, Engelska huset, där man kan boka in sig och fiska på deras exklusiva sträckor. Men det är ett populärt ställe och man får boka i god tid. Hela huset är mer eller mindre täckt av gamla fiskeminnen från fornstora dagar.

Mera om fisket

Man gör idag efter regleringen årliga utsättningar av lax och havsöring för att säkra bestånden.

Fin dagsfångst !
Fin dagsfångst !

 

 • :: Var i landet

  Här ca 7 mil nord öst från Molde ligger Eiraelva.
  Här ca 7 mil nord öst från Molde ligger Eiraelva.

 • :: Länkar

  laksefisk eieira

 • :: Fiske säsong

  1 juni - 31 augusti. fredat mellan kl. 13.00 till kl. 18.00 varje dag.

 • :: Fiskekort

  Eira Camping

 • :: Artrikedom

  Lax och havsöring,