annonser.nu.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Lax och havsörings fiske i lappi

Här uppe i norra Finland ligger Lappi.
Här uppe i norra Finland ligger Lappi.

Allmänt

I Lappi finns Finlands bästa ställen för fiske efter lax och harr. Lappi erbjuder fiskaren mångsidiga, rena och fångstsäkra vatten. Det kristallklara källvattnet tränger ur marken, når kraftfullt till ytan. Från källsprånget är det inte långt till de vilda forsarna i vad som kallas joki på finska, en flod som verkar komma ur ingenstans och växer sig allt större på sin väg till sjöarna, älven och havet.

Här finns även frihet, öppna landskap och nätter med solsken. Och på vintern en meter snö och därtill en meter is. Under isen finns harr, röding och öring.

I Lappi kan det förekomma extrema växlingar i väderleken. På vintern måste fiskaren utrusta sig för arktisk köld. Det är bara ett par tusen kilometer till Nordpolen från Lappi, och temperaturen kan gå ner till noll även på sommaren. Du ska således alltid ha varma kläder med dig. Å andra sidan kan Tenojoki vara Finlands varmaste ställe vid värmebölja, och då kan vattnet i Tana älv bli så varmt att du kan bada i det.

 

Fisket

Storlax från klassiska Alta.
Storlax från klassiska Alta.

Lappis specialitet är den vackra rödingen. Rödingfiskaren styr kosan till Enare träsk, Kilpisjärvi eller till de små sjöarna i FjälLappi.

Lappi är en verklig dröm för harrfiskaren. Harrar på över ett kilo är inte alls sällsynta. Harren förekommer allmänt i hela området och i många vatten blir den exceptionellt stor.

Dussintals kilometer älv erbjuder tillräckligt med utrymme för hundratals laxfiskare, som ibland söker sin fiskelycka genom flugfiske, men mestadels följer den urgamla traditionen och dragfiskar med roddbåt. Den största laxen kan väga upp till 20 kilo! Laxfiske med båt heter för övrigt "lohensoutu" på finska och är en litet annorlunda stil

 

Foto på klassiska finska älvar.
Foto på klassiska finska älvar.

Information

Det finns gott om plats i Lappi. Bebyggelsen är sparsam och därför är vattnen fiskrika. På många ställen kan du fiska helt ensam. I vildmarken kan det gå dagar utan att du ser någon annan. Som motvikt till ödemarkerna finns det också många fiskevatten som är lätta att nå.