Laxfiske.nu - Fiskeforum - Hur förbättrar man det Svenska laxfisket, är det fel med stödutsättningar?
:: Fiskeinformation
:: Forum
:: Övrigt

Laxfiske.nu's forum
  Sök   Nya ämnen 
Hur förbättrar man det Svenska laxfisket, är det fel med stödutsättningar?
      Forum Index -> Fiske i Sverige Nästa sida: 1 , 2  Nästa
Författare Meddelande
Rolle



Meddelanden: 84

2007-05-25 21:48:05     Rubrik: Hur förbättrar man det Svenska laxfisket, är det fel med stödutsättningar?

De senaste åren är trenden tydlig med ett försvagat laxfiske i flera kända vattendrag, som Mörrum, Älvkarleby mfl. Vad man vet är att det gjorts minskade utsättningar, kanske rent av inga, då man vill att laxen ska klara sig på naturlig väg. Vad tycker du ? ska laxen klara sig på naturlig väg eller är det okej med stödutsättningar.

Kanske skulle man välja ut ett antal lämpliga älvar där det var okej med stora utsättningar för att skapa ett bra sportfiske på lax och låta övriga klara sig på naturlig väg.

Kraftverken är de som har haft kompensations utsättningar på sitt ansvar, nu när de slipper detta, vad gör de isället?.
Till toppen
karmat01



Meddelanden: 2

2007-06-02 11:56:07     Rubrik: Sv: Hur förbättrar man det Svenska laxfisket, är det fel med stödutsättningar?

Jag tror att stödutsättning av laxsmolt är ett bra komplement men inte alltid nödvändig.
Om man har ett hyfsat bra arbete med reproduktionsarbete vad gäller lekbottnar och dyligt så tror jag att man kan komma långt.
Jag tror att laxfisket har en bra framtid om man värnar om laxen och dess känsliga reproduktionsområden. I Viskan där jag fiskar och har bedrivit fiskevård så har det visat sig att bara efter några år kan detta arbete ge bra resultat.
Självklart skall laxfiske i mynningar med garn och fiske med fasta redskap och drivgarnsfiske förbjudas.
I Viska fångas det årligen laxar runt 10 kg och där finns ingen utsättning av laxsmolt, dock har Viskan säkert gott av usättningar som sker i närbelägna åar så som Ätran och Lagan.
Jag tror också att det är av stor vikt att uttaget av lax måste ställas emot uppgången d.v.s man skall ta räntan av kapitalet.
Hur man kan bedöma detta är svårt utan kontroll, men jag tror att det har med fisketrycket att göra. I Viskan brukar detta reglera sig själv på grund av den begränsade vattenföringen, inget vatten, dåligt fiske.
Jag tror även att man i slutet av säsongen skall vara restriktiv med att ta upp honor eftersom det är de som ger räntan.
Jag tänker osökt på ett reportage jag såg på TV där man håvade siklöja för att klämma dessa på rom och fiskarna tyckte att det hade blivit färre siklöjor med åren, varför?.
Jag tror på en fin framtid för laxen om vi bara tror på och värnar om den.
Se laxfisket som en kamp mellan dig och naturen ibland vinner du och ibland vinner laxen.
Det är även viktigt att informera om vilken lax som är värd att ta upp. Inga BESOR skall landas om jag får tycka till.
I Viskan där jag fiskar finns det ett litet kraftverk med en laxtrappa.
Kraftverksägaren har varit med och delfinasierat ett litet fiskevårdsprojekt och är säkert inte oäven att även i framtiden vara med och hjälpa till.
Till toppen
perre


Meddelanden: 15

2007-06-05 22:40:45     Rubrik: Fisket i ljungan

Hej!

Jag har fiskat lite gran i ljungan och enligt vad jag hört var 2004 sista året man satte ut lax, och då sattes ca 30,000 smolt. Nu tror de ansvariga för fisket att laxen ska klara sig på egen hand. Havsöringssmolt sätts dock ut som vanligt ca 35000st.

Ljunganlaxen har ju en rätt krokig väg upp till älven, kantad av fällor efter kusten och ett kraftigt säl- och skarv-bestånd. Man har sett säl i nedre ljungan vid Mjösundsedan, vilket även visades i tv.

En annan aspekt är att laxfisket bedrivs till 90% med spinnfluga på forsnackarna och mycket felkrokningar förekommer. Detta fiskesätt bedrivs även när älven går låg ca 25-30kbm/s samt när det är väldigt varmt. Laxen står då i de kraftiga forsarna där det är mer syresatt och är då extremt utsatt.

För att öka laxbeståndet i Ljungan skulle man behöva minska eller ta bort mängdfångande redskap och hålla en bättre vattenförenig på sommaren under den varmaste perioden. Detta i kombination med att man åter stödutsatte laxsmolt kanske kan vara en bra melodi? Vad säger ni som vet eller tycker något?

En annan sak är ju att fiskevårds området är ju delat i 2, det hade säkert underlättat om det var ett gemensamt, vad säger vattenägarna?.

Hur som helst tror jag inte man kan sluta sätta ut 35000 smolt och tro att allt ska vara som vanligt!

/Perre
Till toppen
glennsnorkel



Meddelanden: 1

2007-06-19 22:56:22     Rubrik: Sv: Hur förbättrar man det Svenska laxfisket, är det fel med stödutsättningar?

I ”Våra Fiskevatten” nr 2 2007 frågar Percy Assarsson vd för Mörrums Kronolaxfiske efter nya utsättningar av laxsmolt för att förbättra det vikande laxfisket i Mörrum. Tyvärr kan jag inte hålla med Percy om att utsättningar av smolt ska rädda oss ur den situation som vi nu befinner oss i med vikande återkomster av lax till alla älvar.

Problemet med vikande återkomst grundar sig i att överlevnaden av alla laxsmolt men speciellt just kompensationsodlade laxsmolt har minskat radikalt sen år 2000. Detta innebär att havsfiske efter lax nu troligen bedrivs på betydligt mindre totalresurs i Östersjön och därmed bli det mycket mindre laxar som klarar sig från fisket och når tillbaka till sina hemälvar.

Varför odlad smolt har så hög dödlighet kan vi tyvärr bara spekulera i. Möjliga orsaker kan vara att odlad smolt inte har starkpräglad vandringslust som vild smolt och/eller att vild smolt är bättre anpassad till fodertillgång och storlek i naturen när den lämnar sin hemälv eller att ändrade miljöförhållanden i Östersjön gör att odlad smolt har svårare att överleva.

Denna ökade dödlighet av odlad smolt speglar sig bland annat i den starkt skiftande kvoten mellan vild och odlad lax inom Östersjön. Tidigare har odlad lax starkt överskridit vildlax i antal i Östersjöfångster med kanske 10 % vild mot 90 % odlad lax. Denna kvot är ingen överraskning med tanke på att över 5,3 miljoner smolt utsätts inom Östersjön jämfört med en beräknad vild smolt produktion av 1,5 miljoner. Men nu ser vi att yrkesfiskefångster i alla delar av Östersjön, Ålandshav och Bottenhavet ligger på uppåt 70 % vildlax 30 % kompensationslax. Denna ändring visar att odlad smolt klarar sig inte som de borde.

Mest skrämmande för oss i Norrbotten är att undersökningar visar att över 66 % av all laxfångster i Ålandshav kommer från endast två vildlaxälvar Kalix och Torne älv. Att Kalix och Torne älv utgör merparten av yrkesfiskets fångster är egentligen ingen överraskning eftersom endast Kalix och Torne älv får någorlunda stora antal laxar tillbaka till sina lekområden. Med återkomster av några fåtal laxar kan man knappast förvänta sig att älvar som Åby, Råne, Säverån o.sv. o.s.v. kan producerar de mängder vild smolt som yrkesfiskare är nu så uppenbarligen beroende av.

Dåliga fångster i Mörrum beror troligen på att det finns mycket mindre lax i Östersjön och detta på grund av att odlad smolt dör. Att föreslå ännu mer utsättningar när vi samtidigt ser mycket dålig och vikande överlevnad av odlad smolt känns inte som det rätta sättet att lösa vårt problem. Samtidigt satsar Mörrumsområdet på att bygga fiskepassage för att underlätta för vildlax att når mer och bättre lekområden i övre delarna av vattensystemet. Detta är enligt mig en helt riktig satsning eftersom vi vet att vild laxsmolt kommer i högre grad att överleva.

Vi är alla oroade över denna utveckling på laxfronten men jag anser att bästa valutan för pengarna just nu är att satsa resurser på att öka vårt vildbestånd och dess habitat inte att sätta ut ännu mer odlad lax.

Glenn Douglas
Projektledare ”Levande Vatten”
Kalix Älv Ekonomisk Förening
Till toppen
Rolle



Meddelanden: 84

2007-06-23 18:44:28     Rubrik: Sv: Hur förbättrar man det Svenska laxfisket, är det fel med stödutsättningar?

Åtgärder nu!!!
Det är så trist med denna utveckling, kanon fina norrlands älvar med potensial att vara riktiga laxeldoradon. Men sedan sitter miljö nissar och biologer och tycker att laxen ska klara sig på naturlig väg. Det skulle säkert gå alldeles utmärkt om inte halva värdens fiske flotta låg och damsög östersjön på lax och kraftbolagen inte byggde sönder de naturliga älvarna. Men nu är det som det är och så länge kraftverk finns så hjälper inte någon laxtrappa här och där utan fisken behöver vår hjälp för att etablera stora kullar och det var det kraftbolagen värt skyldiga att göra, kompensations utsättningar. Men nu har man lyckats trolla bort den skyldigheten genom att åberopa en stark vildproducerad laxstam. Men det går inte med turbiner som mosar smolt på utvägen mm. När vi människor gör påverkan i faunan måste naturen få hjälp. Man stödutsätter allt möjligt, Panda björnar, lo, Varg, björn. Tigrar. ålar med mänger av flera arter. Varför inte ta kraft tag med laxen ? . Jag vill höra positiva rapporter från norr, jag vill längta dit för mitt laxfiske, inte som idag läsa om enstaka fångster, knappast mödan värt. Är det bara Torneå med biälvar som har laxfångster att tala om.
Till toppen
flyfisherman


Meddelanden: 1

2007-07-05 11:48:35     Rubrik: Sv: Hur förbättrar man det Svenska laxfisket, är det fel med stödutsättningar?

Jag måste bara säga att brevet till fiskeriverket innehöll väldigt många frågor om utebliven stödutsättning, men INGA frågor om det rovfiske som bedrivs i östersjön samt alla dessa laxfällor vid mynningarna Där är det stora problemet, om fisket i havet upphörde helt så skull vi inte ens behöva fundera på utsättning i vildlaxälvarna...


Mvh Tony
Till toppen
gurkan


Meddelanden: 6

2007-07-06 09:46:06     Rubrik: Sv: Hur förbättrar man det Svenska laxfisket, är det fel med stödutsättningar?

Alla Norr och Västerbottensälvar som nämns i brevet är helt outbyggda! (Lögde, Byske, Råne, Torne)

Som jag skrev i en annan tråd så lider dessa älvars laxbestånd starkt av att man sätter ut fisk i kraftverksälvarna. Lägg ner dessa utsättningar så får vi tillbaka laxen i de älvar där dom fortfarande har en framtid och kan reproducera sig naturligt! (Pga yrkesfisket får en för dålig stam för at det skall vara lönt att fiska)
Till toppen
Rolle



Meddelanden: 84

2007-07-09 10:07:30     Rubrik: Sv: Hur förbättrar man det Svenska laxfisket, är det fel med stödutsättningar?

gurkan wrote:
Alla Norr och Västerbottensälvar som nämns i brevet är helt outbyggda! (Lögde, Byske, Råne, Torne)

Som jag skrev i en annan tråd så lider dessa älvars laxbestånd starkt av att man sätter ut fisk i kraftverksälvarna. Lägg ner dessa utsättningar så får vi tillbaka laxen i de älvar där dom fortfarande har en framtid och kan reproducera sig naturligt! (Pga yrkesfisket får en för dålig stam för at det skall vara lönt att fiska) 


Hur menar du att de ska lida av att det setts ut lax i kraftverks älvarna. Laxen väljer ju att återvända till den älv den är uppväxt i. `Tror du att sillen inte räcker i havet ? och när det gäller yrkesfisket så lägger de nog sina net och garn hur man en bär sig åt, Men finns mycket lax så är väl risken större att många vilda slinker igenom när neten blir fulla ? och skulle vildbestånden öka på egen hand så sätter yrkesfisket snabt in. Nej jag tror på mycket stöd i de utbyggda älvarna och jobba hårt med de outbyggda. Det ryktas om en hel del lax i Torneå och det känns positivt.
hs Rolle
Till toppen
gurkan


Meddelanden: 6

2007-07-11 22:10:11     Rubrik: Sv: Hur förbättrar man det Svenska laxfisket, är det fel med stödutsättningar?

Rolle wrote:
gurkan wrote:
Alla Norr och Västerbottensälvar som nämns i brevet är helt outbyggda! (Lögde, Byske, Råne, Torne)

Som jag skrev i en annan tråd så lider dessa älvars laxbestånd starkt av att man sätter ut fisk i kraftverksälvarna. Lägg ner dessa utsättningar så får vi tillbaka laxen i de älvar där dom fortfarande har en framtid och kan reproducera sig naturligt! (Pga yrkesfisket får en för dålig stam för at det skall vara lönt att fiska) 


Hur menar du att de ska lida av att det setts ut lax i kraftverks älvarna. Laxen väljer ju att återvända till den älv den är uppväxt i. `Tror du att sillen inte räcker i havet ? och när det gäller yrkesfisket så lägger de nog sina net och garn hur man en bär sig åt, Men finns mycket lax så är väl risken större att många vilda slinker igenom när neten blir fulla ? och skulle vildbestånden öka på egen hand så sätter yrkesfisket snabt in. Nej jag tror på mycket stöd i de utbyggda älvarna och jobba hårt med de outbyggda. Det ryktas om en hel del lax i Torneå och det känns positivt.
hs Rolle  


Jag menar att då skulle laxen som art, bli så pass ovanlig i östersjön att det inte skulle vara lönt att fiska riktat efter den!
Yrkesfiskets fångster skulle bli så dåliga för att det inte skulle vara värt att hålla på längre.
Till toppen
Rolle



Meddelanden: 84

2007-07-12 10:13:50     Rubrik: Sv: Hur förbättrar man det Svenska laxfisket, är det fel med stödutsättningar?

gurkan wrote:
Rolle wrote:
gurkan wrote:
Alla Norr och Västerbottensälvar som nämns i brevet är helt outbyggda! (Lögde, Byske, Råne, Torne)

Som jag skrev i en annan tråd så lider dessa älvars laxbestånd starkt av att man sätter ut fisk i kraftverksälvarna. Lägg ner dessa utsättningar så får vi tillbaka laxen i de älvar där dom fortfarande har en framtid och kan reproducera sig naturligt! (Pga yrkesfisket får en för dålig stam för at det skall vara lönt att fiska) 


Hur menar du att de ska lida av att det setts ut lax i kraftverks älvarna. Laxen väljer ju att återvända till den älv den är uppväxt i. `Tror du att sillen inte räcker i havet ? och när det gäller yrkesfisket så lägger de nog sina net och garn hur man en bär sig åt, Men finns mycket lax så är väl risken större att många vilda slinker igenom när neten blir fulla ? och skulle vildbestånden öka på egen hand så sätter yrkesfisket snabt in. Nej jag tror på mycket stöd i de utbyggda älvarna och jobba hårt med de outbyggda. Det ryktas om en hel del lax i Torneå och det känns positivt.
hs Rolle  


Jag menar att då skulle laxen som art, bli så pass ovanlig i östersjön att det inte skulle vara lönt att fiska riktat efter den!
Yrkesfiskets fångster skulle bli så dåliga för att det inte skulle vara värt att hålla på längre. 



Du menar att vi först ska snudd på låta laxen bli utrotad och sedan om sådär 40 år hoppas att laxen kommer tollbaka och att då alla yrkesfiskare har glömt bort att ´man kan fiska lax och att då sakta men säkert kommer laxen att växa sig stark igen och kanske till och med skapat en förmåga att hoppa över kraftverk och dammar. Jag måste säga att jag inte delar din uppfattning i framför allt utbyggda älvar. Jag skulle vilja se handlings kraftiga åtgärder nu!! och på ett sunt sett göra allt som är möjligt och ekologist försvarbart, men att inte i det ekologiska hamna på en nivå där inget törs göra. Det måste gå bra att klämma rom och setta ut yngel eller midre smolt i älvsystemen utan att man skadar laxstammen. Självklart ska man satsa hårt på lekbotnar med mera för att stödja den vilda laxens naturliga reprodution.
Till toppen
gurkan


Meddelanden: 6

2007-07-12 10:44:39     Rubrik: Sv: Hur förbättrar man det Svenska laxfisket, är det fel med stödutsättningar?

Nej, man behöver inte vänta i 40 år. Varför skulle laxen i vildlaxälvarna bli utrotad om man stoppade utsättningar i kraftverksälvarna?

De kvarvarande vildlaxarna kommer få leva sina liv i lugn och ro ute i havet, och ingen Dansk, Polsk eller Svensk fiskargubbe kommer orka jaga efter dom med tanke på att den totala stammen är mkt mindre.

Till vilken nytta har vi lax i tex Skellefteå eller Luleälven idag? Detta gagnar bara en massa yrkesfiskare. Älven är sedan länge död, låt laxen dö med den!

Lekbäddar och fiskevårdsåtgärder är inte problemet! Där kan man greja och hålla på hur mkt man vill. Laxen kommer inte tillbaka ändå sålänge fisketrycket är som det är ute i havet.
Till toppen
Rolle



Meddelanden: 84

2007-07-12 12:30:32     Rubrik: Sv: Hur förbättrar man det Svenska laxfisket, är det fel med stödutsättningar?

Detta är en fråga med många aspekter och därför en viktig fråga att diskutera. Många olika syn på och runt laxfisket och bara roligt att kunna läsa hur andra ser på frågan. Men jag anser att så länge vi har ett yrkesfiske så tycker inte jag att man ska stoppa all laxproduktion för att typ svälta ut yrkesfiskare och samtidigt få ett uruselt laxfiske. Det bästa är väl om alla kan bli nöjda och få chansen att skörda av ett stort laxbestånd. Ett bra yrkesfiske i havet och ett bra laxfiske i älvarna med den turist och reakration det skapar. Man ska ju tänka på att det är inte många år sedan vi hade ett otroligt bra laxfiske i många Svenska laxälvar och yrkesfisket var väl lika stort då?, men det fanns stora mångder lax i havet och många tog sig tillbaks i älvarna. Men lyckades man stoppa yrkesfisket efter lax vore det givetvis det bästa men eftersom det inte kommer ske måste man jobba efter de försutsättningar som finns och agera därefter.

Till toppen
gurkan


Meddelanden: 6

2007-07-12 17:14:58     Rubrik: Sv: Hur förbättrar man det Svenska laxfisket, är det fel med stödutsättningar?

Vi har olika åsikter helt enkelt.
Själv tror jag att det vore en alldeles utmärkt idé att som du säger "svälta ut yrkesfisket"!
Även om vi i Sverige skulle komma på bättre tankar och reducera vår fiskeflotta, så kan vi aldrig bestämma vad som gäller för andra länder. Genom att inte ge dom något att fiska på så tar vi ett grepp om laxfisket i hela Östersjön!
Till toppen
kockin



Meddelanden: 84

2008-02-19 13:29:34     Rubrik: Sv: Hur förbättrar man det Svenska laxfisket, är det fel med stödutsättningar?

Det enda raka är att starta upp köp av alla mynnings fiskare,då behöver man inte göra så mycket mer?där är största felet.
Mvh kockin
Till toppen
Dan


Meddelanden: 114

2011-03-13 23:00:39     Rubrik: Hur förbättrar man det Svenska laxfisket, är det fel med stödutsättningar?

De senaste åren är trenden tydlig med ett försvagat laxfiske i flera kända vattendrag, som Mörrum, Älvkarleby mfl. Vad man vet är att det gjorts minskade utsättningar, kanske rent av inga, då man vill att laxen ska klara sig på naturlig väg. Vad tycker du ? ska laxen klara sig på naturlig väg eller är det okej med stöd utsättningar.

Kanske skulle man välja ut ett antal lämpliga älvar där det var okej med stora utsättningar för att skapa ett bra sportfiske på lax och låta övriga klara sig på naturlig väg.

Kraftverken är de som har haft kompensations utsättningar på sitt ansvar, nu när de slipper detta, vad gör de isället?.
Till toppen
 
        Forum Index -> Fiske i Sverige Nästa sida: 1 , 2  Nästa