austkil_ostkilgard.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Lax och havsörings fiske i Västergötland

Landskapet Västergötland
Landskapet Västergötland

Allmänt

Västergötlands gräns efter kusten är liten från strax söder om Billdal till i norr mellan Torslanda och Aredal i Sandvik. Täcker nätt och jämt inre Göteborgs kustremsa. Breddar sig sedan långt in i landet och stora delar av Vänern och Vättern ligger här. Tillhör Västergötlans län och en bit i öst av Örebros län. Här bor ca 1,3 miljoner av Sveriges Befolkning. Efter kusten ligger Göteborg och i inlandet ligger Mariestad vid Vänern och Karlsborg vid Vättern.

Göteborgs kust skapar en härlig stämning i utkanten av storstadens puls. Här ligger öar och skär i Kattegatt. Från Vänern rinner Göta kanal genom landskapet. Vänern och Vättern och tusentals sjöar skapar en behaglig inlands atmosfär.

Kulturen är rik och naturen bjuder på det mesta. Här ligger nöjesparken Lisseberg i Göteborg.

 

Fisket

Anita Katila provar Fisket i Sävån. Foto: Roland Strandell
Anita Katila provar Fisket i Sävån. Foto: Roland Strandell

Här erbjuds fiske i Göta älv. Nedanför kraftverksdammen i Lilla Edet har det fångats lax sedan urminnes tider. Från Jonsered rinner lilla och trevliga Säveån med sin grova laxstam, genom Partille och sedan ut i Göta älv. Här finns delar av Vänern, som är vida känt och mycket hett bland båtfiskarna, där fiskas insjölax. Här finns även delar av Vättern, som även den är populär bland båtfiskare efter lax och röding. På Vättern går det även bra att på många ställen fiska lax från stränderna.

Kustfisket är fritt och det tas havsöring från klippor och skär där makrillfiske på fluga har blivit populärt. Krabborna kryper efter botten.

 

Lilla Edets fiske. Foto: Börje Ahlqvist
Lilla Edets fiske. Foto: Börje Ahlqvist

Information

Se övriga lax och havsörings älvar och åar i menyn och till varje älv och å presentation finns i övre menyn, guider, camper och boende, eventuellt mera. Missa inte det.