austkil_ostkilgard.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Kustfiske i Stockholms norra skärgård, ca 2 mil norr om Åkersberga. För den med tralier bar båt finns sjösättnings ramp.

Östanås kustfiske tillhör definitivt ett av Stockholms bättre havsöringsvatten, långa grunda sandstränder gör det väldigt lättåtkomligt från land. Här fiskas det med både spinn och fluga, en och annan flytrings fiskare brukar synas. Då det är relativt lång grunt på de flesta ställen, använder många vadar stövlar, för att komma ut lite extra. Havsöringar runt 3-4kg är vanliga. Med en av Stockholms mest produktiva lek å runt hörnet, borgar det för ett fortsatt bra fiske. Obs Loåns mynnings område är fredat under perioden 15 september - 31 december. Området gäller en radie om 500 meter från mynningen och ut.

Här visar Mikael Karlsson glatt upp dagens havsörings fångst. Foto Roland Strandell.
Här visar Mikael Karlsson glatt upp dagens havsörings fångst. Foto Roland Strandell.

Fisket

Fiskare utvadade vid fotbollsplan, fiskar mot udden. Foto: Roland Strandell
Fiskare utvadade vid fotbollsplan, fiskar mot udden. Foto: Roland Strandell

Var står fisken!. Fisket är generellt bra över stora ytor. Om man har idrottsplatsen som utgångs punkt och går rätt ner till vattnet ca 50 m från parkeringen, så är det bara att sätta igång fisket. Vassviken till vänster fiskar stundtals bra, eller fiska direkt från bryggan eller sandstranden mot udden till höger. Den udden är poppis, men det ligger en privat tomt där och fisket bör ske från båt eller utvadad. Bortom udden ca 100m kommer den så kallade lagunen, som även den fiskar bra( min favorit plats). Jag har märkt att öringen biter extra bra i samband med att Finlands båtarna går förbi. I dyningarna som följer vaknar öringen ofta till och söker sig nära land för att hitta gobitar som rivs upp från botten, nästa gång kanske den hittar ditt bete!. Man kan även utgå från färjeläget och fiska viken till vänster om färjeläget, obs ej under frednings tid. Likaväl kan man fiska till höger om färjeläget från bryggan. Några 100m till höger om förjeläget, går det utmärkt även där att fiska från land. Från fotbolls plan sett och ca 1km till vänster, ligger fyren vid en bergs knalle. Där är fint att fiska och det har även tagits stora havsvandrande regnbågar där, kanske fler en någon annanstans!.

Att tänka på är att det finns privata stränder i området som man bör ta hänsyn till, att det är förbjudet fiske i LO ån. Vid färjeläget finns mini livs och gatukök samt ramp och parkering.

Mera om fisket

Fisket har varit väldigt bra här tidigare, men tilläggas bör att det nog fått en liten nergång på senare tid då fisketrycket ökat. Det hör till vanligheten att fiske guider tar sina kunder till detta område och fler fiskare syns på stränderna än tidigare. Men det visar att ryktet om bra fiske är väl förankrat. Från Åkersberga sett, finns många fina kust sträckor att fiska på, för den som vill hitta lite avskildhet och har tid att utforska kusten själv. Havsöringen finns i princip i hela norra skärgården, mer eller mindre. Till Åkersberga kanal säljer den lokala fiskeklubben fiskekort, för havsörings fiske och kusten utanför bör då hålla havsöring.

Är du osäker på vad allemansrätten innebär! och vill veta mer. se under länkar, där finns allemansrätten utlagd.

Grusrampen vid färjeläget. Foto:Roland Strandell
Grusrampen vid färjeläget. Foto:Roland Strandell

 

 • :: Var i landet

  Här ligger Östanå mellan Åkersbega-Norrtälje.
  Här ligger Östanå mellan Åkersbega-Norrtälje.

 • :: Länkar

  Vägbeskrivning/karta Allemansrätten

 • :: Fiske säsong

  Året runt, utom i fredad vik 15 september - 31 december.

 • :: Fiskekort

  Fritt fiske, dock ej i frednings områden.

 • :: Artrikedom

  Havsöring, Regnbåge, mm.