austkil_ostkilgard.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Daläven är en storälv som är ca 52 mil lång, tredje längsta älven i Sverige som dels har sina källflöden från idrefjällen genom österdalsälven, rinner ner till Mora och ut i Silljan fortsätter sedan som älv vid Leksand, efter ca 3 mil vid Djurås flyter Västerdalsälven samman, som har sina källflöden från Sälen fjällen med omnejd för att sedan rinna vidare ner genom dalarna och slutligen ut i Skutskär ca 1,5 mil söder om Gävle.

Laxfisket bedrivs i nedersta Dalälven vid Älvkarleby och här stod också det svenska sportfiskets vagga i början på seklet och laxen har alltid haft en central roll i Älvkarleby. Under århundranden har det stridits om rätten till dem stora feta laxarna.

När laxen går till så är det stor lax, här fångas många över 10 kg kanske oftare en någon annanstans? Här en på 27.97 kg. Foto:Sven-Olof Elfström
När laxen går till så är det stor lax, här fångas många över 10 kg kanske oftare en någon annanstans? Här en på 27.97 kg. Foto:Sven-Olof Elfström

Fisket

Sten drillar en av många havsöringar (3,4 kg) som blivit tagna på Rabben. Apil 2003. Foto: Robban
Sten drillar en av många havsöringar (3,4 kg) som blivit tagna på Rabben. Apil 2003. Foto: Robban

Lax och havsörings fisket bedrivs på en kort sträcka nedanför Älvkarlebyfallen i Älvkarleby. Här fångas det mycket lax och havsöring. I början på 2000 talet var laxfisket enormt bra, men det har varit en nergång, i framförallt laxfisket på senare år. Från att legat på fångster runt 15-20 ton per säsong, har det på senare år legat på beskedligare 4-5ton. Fisket är indelat i flugfiske soner och spinnfiske soner. Här gäller på flugfiske soner att man börjar sitt fiske från sonens övre gräns och fiskar sig nedöver, ett par kast och sedan går man vidare ner, gör ett par kast osv. Detta är förövrigt normala rutiner vid laxfiske på allmänna sträckor. Det kan förekomma mindre köer in i vissa soner när fisket är som allra hetast. Spinnfiske är populärt på älven som är både djup och stundtals väldigt strid, beroende på vilken vatteföring som släpps genom dammarna. Spinnfiskarna använder ofta tunga sänken och fluga. Detta medför mycket botten napp och de vana spinnfiskarna har med sig spolar med linor och mycket sänken, vilket det går åt en hel del av.

Fiske kontoret i älvkarleby säljer förutom fiske kort, även diverse tillbehör. Linor, flugor, etc. Älvkarleby fisket har nästan en 100-årig historia som sportfiske vatten. Lax rekordet ligger på 27.97 kg och är inte allt för gammalt.

Mera om fisket

Sommaren bjuder på laxfiske och laxen börjar stiga som regel i mitten av juni och pågår till senare delen av juli. Bästa perioden är normalt veckorna runt midsommar. Som alltid när det gäller laxfiske bör det vara en bra vattenföring för att få fart på laxfisket, vilket inte varit fallet på senare år. Man kan ringa telesvar och få rapporter om vattenföring och gårdagens fångster. När laxfisket börjar hetta till, fylls snabbt stränderna av ivriga laxfiskare. Tel nr till Telesvar för dagliga rapporter om väder vattenföring samt gårdagens fångsraport Tel.026-72293

I Älvkarleby fiskar flugfiskarna med armbågslucka, denna bild visar nedre Fla. Foto Roland Strandell
I Älvkarleby fiskar flugfiskarna med armbågslucka, denna bild visar nedre Fla. Foto Roland Strandell

 

 • :: Var i landet


 • :: Länkar

  Älvkarleby fisket

 • :: Fiske säsong

  2012 startar fisket 17 Mars- nov

 • :: Fiskekort

  Sportfiske kontoret Tel,026-72916 Fax,026-72916 Öppet tider under säsong kl 07.00-09.00 samt kl 16.00-18.00 Mellan kl 09.00-16.00 finns personal tillgänglig på området Tel mobil 070-575 13 33 6:e Mars 250 kr 7:e Mars - 31:a oktober 140 kr 7:e Mars - 31 oktober 40:- (Ungdom 13-18 år)

 • :: Artrikedom

  Lax, havsöring, harr, regnbåge, gös och gädda m.m.