austkil_ostkilgard.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Emån har sitt ursprung från småländska höglandet. Den rinner från Storesjön norr om Bodafors ner genom sjöarna Uppsjön, Tjurken, Flögen och genom staden Vetlanda via sjön Grumlan och vidare långt ner genom Fliseryd för att slutligen mynna ut i Kalmarsund vid Emfors ca 4mil norr om Kalmar.

Fliseryds SFK arrenderar en betydande sträcka, c:a 25 km, av Emån som föreningnen upplåter för sportfiske mot lösande av fiskekort. Fisket får endast bedrivas från åns södra strand. Det finns massor med fina sträckor att fiska på och som lämpar sig utmärkt för flugfiske. Populära sträckor som årligen levererar stor fisk är Finsjö - Jungnerströmmarna Backen -Smedrum - Vellingeströmmen Gåsgölshagen - Klumpekvarnströmmen - Kullbergsholmarna Det finns massor av intressanta fiskeplatser utöver de ovannämnda.

En bild från sträckan Home pool
En bild från sträckan Home pool

Fisket

Martin från Stockholm med Emå lax vikt 12kg.
Martin från Stockholm med Emå lax vikt 12kg.

Fliseryds fisket, någon zon indelning för spinn- och flugfiske finns ej. Det är gott om utrymme för de fiskande och någon större risk för trängsel vid ån föreligger ej. Den fiskande kan välja ut ett intressant strömparti som oftast kan fiskas i lugn och ro.

När man pratar om Emån så är det fisket på den nedersta biten Em som i första hand klingar i fiskarens sinne, För det är där på åns första ca 1.5 km som det storslagna fisket pågått sedan lång tid tillbaka och mängder med stora havsöringar och laxar har tagits. Observera att laxfisket är privatägt vid Emåns nedersta del och tilläggas bör att det inte är lätt att få fiska där, det nyttjas mest av stamgäster

Mera om fisket

Öring under 50 cm och Lax under 60 cm skall återutsättas. Under höstfisket får endast enkelkrok användas då öringhonor ovillkorligen skall återutsättas i så oskadat skick som möjligt.Användning av huggkrok är förbjudet under höstfisket. OBS! All fångst måste rapporteras, även fångster som återutsatts.

Vällingeströmmen i fliseryd
Vällingeströmmen i fliseryd

 

 • :: Var i landet

  Här ligger Emån
  Här ligger Emån

 • :: Länkar

  Fliseryds sportfiskeklubb

 • :: Fiske säsong

  Fliseryds fisket: Premiär varierar beronde av isläget. Mars till 30:de september.

 • :: Fiskekort

  Till Fliseryds fisket. Från premiären tom 31/5, dygn kort 200 SEK från 1/6 - 31/8: 100 SEK från 1/9 - 30/9: 200 SEK ICA Nära, Fliseryd. se mer på fliseryds sportfiske egna webbsida under länkar i menyn.

 • :: Artrikedom

  Lax, havsöring, regnbåge och mal