annonser.nu.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Lax och havsörings fiske i Småland

Landskapet Småland
Landskapet Småland

Allmänt

Smålands landskap sträcker sig från Valdemarsvik till ca 1 mil söder om Bergvara. Det tillhör länen Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Östergötland och Halland. Här bor ca 900,000 av Sveriges befolkning. Här ligger Västervik, Oskarshamn, Mönsterås, Kalmar och Torås efter kusten och i inlandet finns bl.a, Jönköping, Vetlanda, Målilla, Växsjö, Kosta och Gränna.

Småland är stort och har mycket att erbjuda, Tjust skärgård i norr har över 5000 öar och många anser att här ligger Sveriges vackraste skärgård. Med ett rikt fågel- och växtliv på kobbar och skär. Stora skogar med tusentals sjöar och åar. Småländska höglandet med sin storslagna natur.

Emåns trevliga dalgång där många väljer att paddla fram mellan sjöar och åar. Se upp, det finns både indianer och cowboys på fort High Chaparral nära Bredaryd!

 

Fisket

Home pool på nedre Em.
Home pool på nedre Em.

Här ligger Emån med historieböckerna fulla av fantastiska fiskeberättelser. Engelska Lorder och den Svenska adeln fiskade redan på 1800-talet i denna storöringens å.

Fisket i Kalmarsund är fritt och här lurar havsöring och många fler arter. Fram till midsommar går näbbgäddan till och kan du locka den på fluga eller lätt spinnutrustning, då blir det dans i havets yta. Vid Jönköping ligger Vättern och här finns lax och röding.

 

Emån lax 21,54 kg tagen i Barrett Pool på Em, 2001 av Lars Brattström, Ljungbyholm. foto Mattias Brattström
Emån lax 21,54 kg tagen i Barrett Pool på Em, 2001 av Lars Brattström, Ljungbyholm. foto Mattias Brattström

Information

Se övriga i älvpresentationen i menyn och till varje älvpresentation finns i övre menyn guider, camper och boende, eventuellt mera. Missa inte det.