austkil_ostkilgard.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Lax och havsörings fiske i Gästrikland

Landskapet  Gästrikland
Landskapet Gästrikland

Allmänt

Gästriklands landskap sträcker sig från ca 1,5 mil söder om Ljusne till Skutskär. Landskapet ligger i Gävleborgs län och här bor ca 150,000 människor. Här ligger Gävle efter kusten och i inlandet har vi Sandviken.

Här ligger sydporten till norrland. Gävle möter upp och runt staden finns det mesta. Vida känd har staden blivit på senare år, då bocken står i brand. Här ligger Furuviksparken sedan över 100 år och där är det livat. Svindlande karuseller, chimpanser och mycket annat.

Här finns landets första whiskydestilleri som ligger i Mackmyra bruk och är öppet för visning. Cityfest anordnas varje år i augusti och lockar över 100.000 besökare. Gavleån förgyller stadens kärna då den läckert slingrar sig ner genom parker och torg på sin väg ut i Gävlebukten.

 

Fisket

Sträckan nedströms, Torsved badplats och vindskydd i Testeboån. Foto:Rolle,Strandell
Sträckan nedströms, Torsved badplats och vindskydd i Testeboån. Foto:Rolle,Strandell

Gavleån rinner genom staden Gävle och fisket här är stundtals bra. Det fångas mycket havsöring framför allt på våren och många fiskare reser många mil, för att få njuta av Gavleåns strömmar och stora havsöringar.

Det pågår ett stort projekt strax utanför staden, Testeboån när ska du bjuda upp med strömmar av lax, ån är läcker och det jobbas aktivt med att återfå laxen i ån. Vi har hängt på och ivrigt väntat på de kommande stegen. Sommaren 2004 blev torr och stigningar av lax uteblev, vi håller tummarna för ett lyckat 2005. Testeboliv kämpar på, lyckas ni har vi fiskare ytterligare ett härligt vatten att resa till. Vid kusten finns stora möjligheter till ett lyckat kustfiske.

 

Flugfiskare provar lyckan nedanför gammelstens bron i Gavleån.
Flugfiskare provar lyckan nedanför gammelstens bron i Gavleån.

Information

Se övriga i älvpresentationen i menyn och till varje älvpresentation finns i övre menyn, guider, camper och boende, eventuellt mera. Missa inte det.