austkil_ostkilgard.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

River Brora ligger ca en och en halv timmes bilfärd norrut från inverness i skotska högländerna och tillhör en av Sutherland´s bättre laxälvar. Har en laxförings area på 165 square miles. De två huvudflödena Upper Brora och Black water möts vid Balnacoil och efter någon halvmil rinner den in i Losh Brora, vilket är en sjö som är 6,5 kilometer lång och 800 meter bred. Losh Brora är även den laxförande och där kan med fördel fiskas från driftande båt, ett så kallat dapping fiske. Efter Losh Brora tar Lower brora vid och sedan rinner Brora ut i havet efter ca en halvmil invid samhället Brora.

Foto: Tomas Almer
Foto: Tomas Almer

Fisket

Laxfångst från Dalreavosh, River Brora. Foto: Tomas Almer
Laxfångst från Dalreavosh, River Brora. Foto: Tomas Almer

Fisket i River Brora börjar i Det lilla flödet Cory Froise Burn som är lika liten som en svensk bäck, allt ifrån en meter till små sel på ca 5 meter i bredd, där den ringlar sig fram uppe på heden. Den håller små öring och även lax. Sedan har vi där River Brora viker av mot Dalreavosh. Där börjar fisket ett hundratal meter ovanför lodgen i Dalreavosh. Där är älven mellan ca 5 till 10meter bred och här har man gjort ström konsentratorer för att få lite mer fart på vattnet under lågvatten. Här tas en hel del lax i framförallt lodge pool. Sedan kommer ett par fina pooler på vägen ner mot Upper Brora, några namn lösa och sedan har vi Scott och Point pool som alltid håller lax. Sedan kommer Estate Balnacoil, det är en sträcka på ca 3 kilometer med fiske för 4 spön och inget mot fiske, bara lite kossor som kan bli lite närgångna. Där finns ett tiotal heta pooler som alltid håller fisk.

De mest kända sträckorna i Lower Brora är Ford, Rallan, Bengie och Madmanvilka samtliga är mycket fina sträckor för flugfiske.

Mera om fisket

Laxfångst från Stochan pool i upper brora Foto: Tomas Almer
Laxfångst från Stochan pool i upper brora Foto: Tomas Almer

 

 • :: Var i landet

  Här i Caithness Sutherland, norra Skottland, ligger River Brora,
  Här i Caithness Sutherland, norra Skottland, ligger River Brora,

 • :: Länkar

  Resepolens webbsida Riverbrora lokal sida.

 • :: Fiske säsong


 • :: Fiskekort

  Se arrangör

 • :: Artrikedom

  Lax, Havsöring, Öring. Röding