annonser.nu.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

River Spey är världskänd och tillhör en av Europas bättre laxälvar. Här har Adelsmännen fiskat och svingat sina flugor sedan långt tillbaks i tiden. Det är härifrån som mycket av dagens flugfiske har sina grunder. River Spey är Storbritanniens näst längsta älv och är ca 14-15 mil lång. Har ett stort tillflöde från 4 berg dalars snösmältning i Monadhliath bergens glaciärer, ovanför Kincardine. Det ger som regel en bra och jämn tillströmning av vatten ända fram till sommaren. River Spey är den älv som rinner snabbast i Storbritannien trots den lite långsammare starten på den stora glaciären ovanför Kincardine. Här är Laxfiske kultur och allt kretsar kring laxen.

Malcolm Newbould kör fisk i Cumberlandpool, Brae Water. Foto Ian Neale.
Malcolm Newbould kör fisk i Cumberlandpool, Brae Water. Foto Ian Neale.

Fisket

Bild från sträckan Oldbridge.
Bild från sträckan Oldbridge.

I River Spey stiger laxen tidigt på säsongen och laxfisket startar i februari. Redan från premiären fångas lax långt upp i älven. Laxfisket håller normalt i sig till slutet av maj. På sommaren stiger smålax hela vägen upp till Loch Inch. Havsöringarna börjar stiga i slutet av maj. Här tar man årligen ca 8000 laxar. 2004 hade man ett fantastiskt år då man tog över 10,000 laxar. Fisket på de mest exklusiva sträckorna disponeras oftast av privata aktörer. Här gäller det att hyra in sig på någon gård med fiskerätter.

River Spey är traditionellt känd för sin vårlax som anses extra stark och beslutsam och som slåss orubbligt i Speys utmanande, snabbt rinnande vatten. När det är högt vatten kan det vara svårt att sakta ner flugan för att locka fiskar som tar skydd bakom stenar och dylikt för att skydda sig från älvens starka strömmar. Spey är en väldigt fin flugfiskeälv. Den är bred men inte speciellt djup, och det är som regel alltid bra vattenföring.

Mera om fisket

På hösten står det mycket fisk i älven, men då oftast med lekdräkt. Men det tas även blank lax ända fram till säsongens slut, men då mest på de nedersta sträckorna. Älven är även väldigt rik på stationär öring, som gärna stiger på en torr fluga, under kläckningsperioden, maj och september.

Bild från sträckan Newbridge.
Bild från sträckan Newbridge.

 

 • :: Var i landet

  Här rinner River Spey. På Speyside syd öst om Staden Invernes
  Här rinner River Spey. På Speyside syd öst om Staden Invernes

 • :: Länkar

  Spey Fishery Board Speycaster.net

 • :: Fiske säsong

  12 Feb-Sept, Spinnfiske till 31april, flugfiske tillåtet hela säsongen

 • :: Artrikedom

  lax, havsöring, öring