austkil_ostkilgard.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

River Findhorn har sina källflöden från bergen i Monadhliath och är ca 10 mil lång och mynnar ut i havet i Findhorn bukten. Under sin resa mot havet, rinner River Findhorn genom ett varierat och storslaget landskap och visar upp den skottska naturen, när den är som allra vackrast. I bergslandskapet där det finns flera biflöden är älven mycket svår tillgänglig, då det är branta klippor ner mot älven. Bitvis rinner älven genom skogs klädda sträckor med bergskanter och härliga grus stränder. Bitvis rinner älven genom kala bergsdalar. Vid havet kantas kusten av klippor.

Fiskare vid sträckan, Glenferness foto:
Fiskare vid sträckan, Glenferness foto:

Fisket

Här drillar ? lax i Glenferness foto:
Här drillar ? lax i Glenferness foto:

Fisket i River Findhorn har 2st huvudvatten där fisket i 1a hand bedrivs och det är Eskin och Abhain Cro Clash. Eskin ligger i väst och ligger inbäddad bland berg och "Gullies" vilket gör att älven stiger snabbt vid västkustens stormar. Som drar med sig regn över bergen, även om solen skiner över älvens dalgångar och sträckor. Bortsett från denna egenskap är River Finhorn en så kallad "spate" älv, vilket innebär att den lika snabbt sjunker undan och ofta håller ganska låg vattenföring. Men på våren fram till maj räknar man med stabil vattenföring, då älven får mycket av sitt vatten från snösmältningen i bergen och är då helt fiskbar. I de övre partierna, kring Coignafearn är det gott om forsar och fina nackar, med flera stora poler, som oftast håller fisk. Älven rinner sedan genom ett fint skogs landskap via Palmigavie och Glemma Zeron på sin väg mot Tomatin. Fisken brukar dyka upp här i början på maj, när vatten temperaturen stigit till ca 8-10grader. De snabba strömpartierna som bildas när älven går hög, är perfekta för flugfiskaren. Nedanför Tomatin rinner älven genom otillgänglig teräng, runt Moy och Cawelars ägor. Det finns några fina pooler där, som oftast fiskas av återkommande campare.

Nedanför Cawdor till övre Gorge i Lethen och Glenferness, är älven extra läcker med sina fina strömpartier, nackar och forsar och här finns pooler för fiske både i låg vatten föring och i hög, hela säsongen. Här är terrängen mer krävande och det behövs underhands kast eller spey kast för att komma åt maximalt, som flugfiskare. Då älven här, kantas av skogs växtlighet. Älven faller sedan ner genom Coulmony och Logie innan den rinner genom Falkin i de lägre delarna av Darnaway. Här kan vårfisket vara riktigt bra, då fisken stannar upp och inväntar värmare vatten. Här efter blir landskapet flackare med sandbankar på bägge sidor om älven i ca 1 mil, innan den mynnar ut i havet via sea pool.

Mera om fisket

Det tas mycket lax i älven och man uppskattar fångsten till ca 2900 laxar årligen, då är grills inräknat Och man räknar med att ca 50% av fångsten återutsetts. Bortsett från huvudfåran finns den fina bi älvs sträckan Altyre på de nedre delarna av river Findhorn. Från maj månad gäller endast flugfiske.

Den underbart vackra Longtailpool, Glenferness
Den underbart vackra Longtailpool, Glenferness" foto Ian Neale

 

 • :: Var i landet

  Här på speyside, nära staden Invernes rinner River Findhorn.
  Här på speyside, nära staden Invernes rinner River Findhorn.

 • :: Länkar

  Speycaster.net Findhorn fishing

 • :: Fiske säsong

  11 feb - 30 sept

 • :: Fiskekort


 • :: Artrikedom

  Lax. öring