annonser.nu.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

River North Esk rinner i ett jordbrukslandskap, genom ängsmarker och en del djupa raviner. Startar sin färd från höjderna i Angus och rinner sedan österut genom Glen Esk och mynnar slutligen ut i havet, ca 6 kilometer norr om Montrose. North Esk är laxförande från havets nedersta poler upp till Edzell. En sträcka på ca 1,5 mil. North Esk har varit underskattad som laxälv i många år, men är idag en av Skottlands bättre laxälvar, framför allt när det gäller fisket på våren. Tillgång på lax är alltid god. I North Esk finns även ett bestånd av brunöring som kan komma upp i vikter runt 2kg. Älven är liten men naggande god. Ligger ca 5 mil söder om Aberdeen.

Jocke i full färd att landa sin Northesk lax. Foto: Thomas Almer
Jocke i full färd att landa sin Northesk lax. Foto: Thomas Almer

Fisket

Här drillar Tomas Almer lax i Canteen i Northesk. Foto: Alastire
Här drillar Tomas Almer lax i Canteen i Northesk. Foto: Alastire

Fisket i North Esk är privat ägt och vi presenterar lite olika sträckor. Den översta sträckan heter The Burn och ligger i närheten av samhället Edzell och är ett par kilometer lång och ringlar fram i en djup ravin. Många har blivit speciellt förtjusta i just denna sträcka, en sträcka med mängder av djupa hålor och mycket fisk. Älven är inte speciellt bred i Burn, men det kan ändå behövas ett lite längre spö för att bättre kunna styra flugan i strömmen. Dalhaosee är en ganska kort sträcka som ligger just nedanför The Burn och är en av de bästa sträckorna i North Esk. Här finns ett naturligt stopp för laxen och sträckan håller alltid lax. Även denna Sträcka rinner bitvis genom en ravin.

Gallery är en vacker sträcka som rinner gems ängar och genom bokskog. Canteleen är en ganska lång sträcka, där omgivningen består av ängsmark och är därför lättare att fiska. Sträckan håller ofta ett gott bestånd av fisk och ligger just ovanför, den mest spektakulära sträckan i North Esk. Den berömda Murphys Dyke som är en mycket exklusiv sträcka. Där en damm ( dyke ) stänger möjligheten för laxen att stiga vidare vid lågvatten. Till alla andra markägares stora förtret. Att det sedan är en tidvatten sträcka gör inte saken sämre, vilket betyder att laxen fritt kan vandra upp till Morphies Dyke. Där kan det stå tusentals laxar och trängas för att få vandra vidare. Medan Engelska lorder sveper sina flugor och tar lax efter lax som kleppare håvar. Fisket där är dyrt och en vecka kostar enligt rykten 25000£ på 15års kontrakt.

Mera om fisket

Nöjda fiskare med nytagen lax.
Nöjda fiskare med nytagen lax.

 

 • :: Var i landet

  Här på östkusten ligger North Esk
  Här på östkusten ligger North Esk

 • :: Länkar

  Resepolens webbsida

 • :: Fiske säsong


 • :: Fiskekort

  Se arrangör

 • :: Artrikedom

  Lax, Havsöring, Öring