austkil_ostkilgard.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Numedalslågen har sina källflöden från sjön Tunhovdfjorden i Buskeruds fylke och rinner genom Numedalen och vidare in i fylket Västfold där den mynnar ut i Oslofjorden vid Larvik. Med årliga laxfångster på 10-30 ton tillhör Numedalslågen en av Norges allra bästa laxälvar.

Älven är stor med en vattenföring på 100 m3/s, älven växlar mellan lugna och djupa sträckor till smala och snabba forsnackar.

Foto Sölver Sjulstad
Foto Sölver Sjulstad

Fisket

FotoSölver Sjulstad. Bjarnulf Helgeland med lax
FotoSölver Sjulstad. Bjarnulf Helgeland med lax

Redan tidigt på säsongen kommer laxen till de nedre sträckorna, Holmsfoss, Kvelde, Melöfisket, Brathugen och Hedron, där det fiskas mest med båt. Men det finns även enstaka ställen som lämpar sig för spinn- och flugfiske. Men det heta och mest attraktiva fisket är på älvens översta mil, här sköts fisket av Brufossfisket och hem Elvlag, tillsammans har dom skapat ett av Norges mest välorganiserade laxfiske, här fångas årligen ca tusen laxar.

Vid brufoss är älven smal och strid och med några små öar och forsnackar skapar det perfekta förhållanden för flugfiske, speciellt sträckor som nr 5 Borreholen, nr 12 Verkenshölen och nr 24 Piddestadöya. Vid Brufoss fiskecamp har man anrättat en temperaturhöjare för fiskarna genom att en uppsatt så kallad laxklocka slår ett slag för varje kg lax som vägs in, där finns även fångstrapporter och en daglig uppdatering av vattenföringen. Bästa vattenföring är 80-100 kubik. Snitt vikt på laxen är ca 4,6 kg. Fångstbegränsning är infört. max 2 laxar per dygn och 7st per säsong.

Mera om fisket

Ovanför Kjaerkafossen kommer laxen ofta inte före midsommar, på grund av att laxen har svårt att ta sig över forsen på för högt vatten. Information om Flöde och vatten temp samt om fisket,Tel + 47 33 12 99 21

Det finns även ett par biälvar Svartåa, Skorgeelva och Hagneselva.

Wojtech Sargalski med lax tagen vid Brufoss fisket.
Wojtech Sargalski med lax tagen vid Brufoss fisket.

 

 • :: Var i landet

  Här ligger Numedalslågen.
  Här ligger Numedalslågen.

 • :: Länkar

  Brufoss fiskets egna webbsida.

 • :: Fiske säsong

  1 juni- 31 augusti

 • :: Fiskekort

  Brufoss fisket. ca 280 nkr dygnet.

 • :: Artrikedom

  Lax och havsöring,