annonser.nu.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Saltdalselva i nordlands fylke har sina källflöden från trakterna av Lönsdal med omnejd och rinner ner genom Saltdalen efter väg E6 till Rognan där den mynnar ut i Saltdalsfjorden. Det finns ej några sjöar i älvsystemet, förutom i en biälv från Vassbotnvann vilket gör att älven raskt ändrar karaktär vid nederbörd. Den är laxförande ca 6,5 mil.

Bild från läckra sträckan Rökland på älvens övre del.
Bild från läckra sträckan Rökland på älvens övre del.

Fisket

Saltdalselva är känd för att vara en fin flugfiskeälv då den har många läckra sträckor med fina strömmar. Fisket är uppdelat i zoner på ca 300 m vardera med ett begränsat antal fiskekort. Priser varierar från olika zoner men ligger på en rimlig nivå. År 1997 blev älven fredad på grund av för stor tillbakagång i laxfisket, men öppnades åter 2001 med restriktioner. Man har på senare år sett en ökning av laxyngel och förhoppningarna stiger för framtida laxfiske. Det finns gott om havsöring i älven och även havsröding. Havsöringar runt 6 kg har fångats. Älven är relativt lätt tillgänglig då E6 går jäms med.

Saltdalselva är med i ett försök att rädda vildlaxen genom kvotering på fångsten. Det som gäller är max 1 st lax per dag och max 2 laxar per vecka, samt 5 laxar per säsong. Honlax över 65cm är tolalfredad, havsöring 5 per dag.

Mera om fisket

All utrustning måste tvättas på desinficerings stationer: dessa finns att tillgå. Jan Borkamo, Borkamoen tel:75 69 41 49 Nordnes Camping tel:75 69 38 55 Medby Camping, Medby tel: 75 69 03 15 Desinficering är gratis.

Svein med havsöring vikt 6 kg, tagen på fluga , sträckan var Nes.
Svein med havsöring vikt 6 kg, tagen på fluga , sträckan var Nes.

 

 • :: Var i landet

  Här ligger Saltdalselva
  Här ligger Saltdalselva

 • :: Länkar

  Egen webbsida till Saltdalsfisket.

 • :: Fiske säsong

  15 juli - 31 augusti för laxfiske, övrigt fiske till 14 sept

 • :: Fiskekort

  Tommy Edvardsen vid Nordnes Camp och Bygdesenter. tel 950 69 426 eller post@nordnescamp.no. För mer info, se lokal webbsida i menyn

 • :: Artrikedom

  Lax, havsöring och havsröding