annonser.nu.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Eidevassdraget rinner från Vassbygda till Harangsfjorden. Det är med sjöar inräknat totalt en ca 13 km lång sträcka. Sjösystemet består av tre mindre sjöar bundna till varandra genom älvsträckorna. Nedre halvan av sjösystemet ligger i Norges största barrskogsreservat. Nederst ligger Eideselva som förbinder Eidevatnet med fjorden. Här är det fina strömmar och ett mycket bra fiske efter lax och havsöring. Översta älven heter Övereidälven och rinner från Fjellvatnet och Storvatnet till Eidevatnet/sjön.

Utsikt från hytten på Sagmestereidet.
Utsikt från hytten på Sagmestereidet.

Fisket

Dagens fångst
Dagens fångst

Det är ett bra lax och havsörings fiske i Eidevassdraget. Hela sjösystemet håller goda stammar av både lax och havsöring. Genomsnittsvikt på lax är ca 2 kg och för havsöring ca 1 kg. Det fångas bra med fisk, men sällan lax över 6 kg. Är du på jakt efter storlax är detta inte rätt plats. Hela sjösystemet ägs av Plahtes Eiendommer och allt fiske, Sker genom bokning av hytter där fiske rätten ingår.

Nedersta fisket vid Eideselva är det mest exklusiva. Där finns hytt med hög standard för 6-8 personer och man fiskar både i älven och i sjön. Övereidet är älvsträckan ovanför Eidevatnet och där erbjuds också ett exklusivt eget fiske, med hytt av god standard för 4-6 personer. Allra övert ligger två hytter och där kan man även förutom lax och havsörings fiske i älven, fiska öring i fjällsjöar och bäckar. Fisket disponeras i princip av fyra uthyrnings hytter, som ligger med flera km avstånd från varandra.

Det säljs inga lösa fiskekort. Men det är möjligt att hyra hytt med båt etc. Man har då fiskerätt på stora arealer och mycket att välja på. Detta är ett fiske i stillhet och i obebyggd natur, här kan du finna ro och njuta av fiskarnas vak, kanske du röker eller grillar en öring till kvällsmat medan kompisar eller familj letar nya vak.

Mera om fisket

Tråts att det är gott om både lax och havsöring, fångas det mest havsöring. Vattenföringen vid utloppet till Harangsfjorden är ca 6 m3/s. Ägaren har egen webbsida för mer detaljerad beskrivning med kartor, bilder, video och av områdena i helhet. Se länk under länkar.

Eidevattnet med vedeldad bastu/sauna
Eidevattnet med vedeldad bastu/sauna

 

 • :: Var i landet

  Här i sydligaste Nordland ligger Eidevassdraget
  Här i sydligaste Nordland ligger Eidevassdraget

 • :: Länkar

  Webbsida till Plahtes Eiendommer

 • :: Fiske säsong


 • :: Fiskekort

  Ej lösa kort. Endast hyttbokning med fiske. Se länk till Plahtes Eiendommer

 • :: Artrikedom

  Lax, havsöring och öring.