annonser.nu.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Bolstadelva i norra Hordaland är en 3 km kort älv av nedre Vosso. Rinner från Bolstadfjorden och upp till Evangervatnet. Höjdskillnaden mellan fjorden och Evangervatnet är bara 5-6 m fördelande på lika många strömpartier mellan djup hålorna. Vosso är en stor älv som har sina källflöden uppe på Hardangervidda och är ca 70-80 km lång. Vattenföringen är normalt 400-500 m3 per sek. Det finns alltid tillräckligt med vatten för att laxen skall stiga och att fisket inte ska bli drabbat.

Fiskare som väntar på det magiska ögonblicket - då storlaxen biter i flugan.
Fiskare som väntar på det magiska ögonblicket - då storlaxen biter i flugan.

Fisket

Här drillas Bolstadslax med töjd lina, är den stor?.
Här drillas Bolstadslax med töjd lina, är den stor?.

Bolstadelva tillhörde fram till 1990 en av Norges bättre storlaxälvar och hade en väldigt hög genomsnitts vikt på lax, en av de högsta i landet. Även här har lorder och andra fiskat redan från 1860-talet. Från 1991 var älven totalfredad i 5 år. Men på senare år har fiske efter havsöring och rymda odlade laxar varit tillåtet medan vildlax måste återutsättas. Det har inte varit mycket lax i älven på senare år men 2004 återsattes en lax på ca 15 kg.

Förr fiskades det mycket med räka som agn, men det är som på de flesta norska älvar idag inte tillåtet. I dag fiskar de flesta med fluga, men det är tillåtet att fiska med spinn och meta med mask. Fiskevårdsansvariga ser en tendens på ett uppåtgående fiske och förhoppningar på framtida stor fiske finns. Många flugfiskare fiskar älven med enhands spö, men älven är bitvis bred och botten förhållanden gör den bitvis svår vadad och därför kommer ett tvåhandsspö väl till sin rätt.

Mera om fisket

Fiskekort gäller för en zon som man får tilldelad på ca 500 m med minst en djuphåla. Fiskar två tillsammans blir båda placerade i samma zon vilket är max antal per zon. Är man fler som fiskar blir de andra tilldelade andra lediga soner. Man måste själv ordna med Fisketrygdavgift till staten innan fiskekort kan köpas.

Medelvikt på lax är ca 2,5 kg och på havsöring ca 1 kg.

Bostadselva fotograferad från fjällens höjder.
Bostadselva fotograferad från fjällens höjder.

 

 • :: Var i landet

  Här i norra Hordaland som en del av Vossoelva ligger Bolstadelva.
  Här i norra Hordaland som en del av Vossoelva ligger Bolstadelva.

 • :: Länkar

  Berga garden. Boende och fiske.

 • :: Fiske säsong

  01.juli - 15.sept

 • :: Fiskekort

  12 timmar pris: 165 nkr 6 timmar. morgon pris: 55 nkr 6 timmar. eftermiddag. pris: 110nkr Fiskekort och information. Bergagarden v / Karl Magne Bolstad Tel / fax 0047 - 56521119 maile. post@bergagarden.no

 • :: Artrikedom

  Lax och havsöring,