annonser.nu.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Vikedalselva i Vindafjord kommun som ligger i fylket Rogaland. Det är en väldigt naturskön laxälv som slingrar sig genom den idylliska lilla bygden Vikedal. Den första forsen är strax ovanför centrum, Oppsals forsen. Här byggde man en laxtrappa redan i början på 1900-talet som man senare har moderniserat genom att bygga en tunnel genom holmen som delar forsen i två delar. På övre sidan av Oppsalsforsen är det en djuphåla kallad Kvilehölen, där vilar laxen sig innan den vandrar vidare upp över älven. Där kan man se laxen hoppa i forsarna och ibland kan det stå ett hundratals laxar som vilar sig på översidan av forsen.

Flygbild över Vikedal
Flygbild över Vikedal

Fisket

Ett par nöjda fiskare poserar framför sin dagsfångst.
Ett par nöjda fiskare poserar framför sin dagsfångst.

Många kallar älven för en typisk flom älv, detta är egentligen en myt då det visar sig att det också på lågt vattenstånd tas gott med fisk i älven. Fisket på älvens nedre del från Osen och upp till Hallingstadstryka fiskar bäst från premiären till mitten av juli. Generellt är fisket bäst på hög vattenföring. Det är goda möjligheter för flugfiske. Från Stryka till Litlelihölen består denna sträcka som namnet antyder av hårda forsar med undantag av två djuphålor, Litlelihölen överst, därefter följt av Langehölen. Denna del av älven fiskar bäst från mitten av juni och säsongen ut. Det kan även nämnas att det fiskas bäst vid medel- till lågvattenföring. Mittendelen från Litlelihölen till Örnes det en mycket fin sträcka som är väl lämpad för både spinn och flugfiske. Denna del av älven är mycket varierande med tre djuphålor, två forsar och en del lugnstryk. Där fiskar det bäst från slutet av juni och säsongen ut. Övre del från Örnes till Låkafoss Fiskar bäst från mitten av juli till säsongens slut. Flera djuphålor med en del lugnstryk och snabba forsar gör den till en bra sträcka vid alla förhållanden.

Mera om fisket

Bild från Vikedal sagbruk.
Bild från Vikedal sagbruk.

 

 • :: Var i landet

  Här ligger Vikedalselva
  Här ligger Vikedalselva

 • :: Länkar

  Egen Lokal sida Vindafjord Jff

 • :: Fiske säsong

  i juni - 15 sept

 • :: Fiskekort

  Till Vindafjord jff, fiske zoner, landhandel Olav Krokedal och Jakob Skeie vid Vikedal Gjesteheim i centrum, samt MX-sport och Baardsen i Haugesund. Dygnkort: 150kr Säsongkort: 1500kr

 • :: Artrikedom

  Lax och havsöring,