annonser.nu.jpg
Anv:     Lösen:     svenska  english

Laxfiske.nu

Allmänt

Suldalslågen som ligger norr om Stavanger i Suldal kommun och fylket Rogaland. Det är Vestlandets vattenrikaste älv och den är utbyggd, dess källflöden kommer från Suldalsvatnet och massor med mindre biflöden efter älven. Den är ca 2,2 mil lång och mynnar ut i Sandsfjorden vid staden Sand.

Här pågår stamlaxfiske på valdet Mo i Suldal, hösten 2004.
Här pågår stamlaxfiske på valdet Mo i Suldal, hösten 2004.

Fisket

Suldalslågen är en storlaxälv och medelvikten på lax ligger runt 5 kg, 1913 togs enligt rykten en jättelax på 34 kg vid Sandforsen och det räknas som rekord i älven. År 2003 vägde årets största lax 19 kg. Här stiger laxen sent på säsongen och laxfisket startar inte förens 15 juli, havsöring stiger också sent och man räknar med att huvud stegen kommer i juli - augusti. Det finns även stationär öring i hela älven som kan fiskas tidigt på säsongen.

Suldals älvägarförening disponerar ett eget kläckeri på Vasshus ca 1 mil från Sand och producerar ca 150,000 smolt per år för att stärka laxstammen. Sandsfossen på Älvens nedersta del var förr i tiden ett stort vandringshinder för laxen vid högvattenföring men det har nu byggts laxtrappor för att underlätta laxens vidare färd i älven. Nedanför Forsen fiskas det med båt och sträckan disponeras av Sands laxfiske, priser från 5000-20,000 kr per dygn.

Mera om fisket

Vid sandforsen har man byggt en laxtrappa med tittfönster så man kan följa laxens vandring uppför forsen. Det finns några sträckor som är handicapanpassade och vill man veta mer om det så kan man kontakta Suldals älvägarförening som ligger länkad under rubriken länkar.

Nöjd fiskare med fin lax.
Nöjd fiskare med fin lax.

 

 • :: Var i landet

  Här ligger Suldaslågen
  Här ligger Suldaslågen

 • :: Länkar

  Älvägarföreningens egna webbsida.

 • :: Fiske säsong

  15 juli -20 sept för lax och havsöring. 1 maj - 20 sept för stationär öring ovanför Sandsfossen.

 • :: Fiskekort

  Turist information Sand, även fiskekort Tel.0047- 52797284 Mo stug by, även fiskekort Tel.0047-52799850 Sand camping, även fiskekort Tel.0047-52797234 Mycket privata sträckor som syns på Älvägar föreningens webbsida

 • :: Artrikedom

  Lax, havsöring och öring