Laxfiske.nu - Fiskeforum - Gaula samt Orkla
:: Fiskeinformation
:: Forum
:: Övrigt

Laxfiske.nu's forum
  Sök   Nya ämnen 
Gaula samt Orkla
      Forum Index -> Fisket i Norge
Författare Meddelande
Dan


Meddelanden: 114

2005-06-13 21:27:32     Rubrik: Gaula samt Orkla

Någon som har koll på hur fisket går, gemfört med tidigare år. Nu när nät fisket ska vara uppköpt?.
hs Danne
Till toppen
Kim_B


Meddelanden: 13

2005-06-14 19:53:57     Rubrik: Sv: Gaula samt Orkla

Fisket kan sägas vara som under ett normalår. Detta är inget konstigt trots att kilnotsfisket till stor del är inlöst. Detta för att även kilnotsfisket har sin premiär den 1 Juni. Det är alltså lite senare än första veckorna som vi bör se en effekt av inlösningen (det tar ju ett tag för laxen att vandra från fjorden till fångstplatsen). Laxen som fångas tidigt har ju till viss del vandrat upp under maj eller tom April då ändå inget kilnotsfiske är tillåtet.

Sen är det ju inte så att allt fällfiske är inlöst, fiskerättsägare som tidigare inte fiskat eller sålt sin fångst svart har ju inte blivit inlösta. De fiskar istället mer nu i år när de förväntas öka sin fångster då andra fiskare inte längre är på banan. Detta till trots så bör vi se en positiv effekt på laxuppgången. Detta innebär dock inte att man kommer att fånga mer lax i älvarna. Fångsten är ju dels väldigt beroende av fisketrycket, dels på förhållandena i älven. Som läget är nu är vattnet högt och väldigt kallt i älvarna i tröndelag. Detta gör att fångsterna, åtminstone på fluga, inte är så stora som man trott.

Förutom faktorer som jag redan nämnt spelar laxens uppfäxtförhållande i havet stor roll i hur stor uppvandringen blir. Låga temperaturer i havet ger svaga årsklasser som vandrar upp. Årets laxsäsong beräknas bli medelgod efter vad jag läst.
Till toppen
Dan


Meddelanden: 114

2005-06-15 08:35:33     Rubrik: Sv: Gaula samt Orkla

Tack för det Kim.
Du verkar ha sten koll. Jobbar du inom fisket eller är du bara kraftigt påläst?. Var lägger du dina fiske veckor om man får fråga?.
hs Dan
Till toppen
Kim_B


Meddelanden: 13

2005-06-15 12:52:49     Rubrik: Sv: Gaula samt Orkla

Jag är påläst men jobbar inte inom fisket. Däremot är jag fiskbiolog och har fiskat lax med flugspö sen 1987 i norge. Har fiskat i en hel del av älvarna men har väl varit mest i orkla, stjördal och verdal men även mandal, namsen, gaula, saltdalselva, byske m.fl.

De senaste åren har fisket mest varit i verdalselva, inte för att fångsterna är så stora utan mer för att det är den älven jag kan bäst. Där vet jag previs vart och hur jag ska fiska och då brukar man ju kunna lura nån lax. I år gick det dock inte, fick bara två små havsöringar som fick gå tillbaka. I gänget på fyra lyckades vi dock kroka 3 laxar och landa 1. Så för att vara så tidigt fiske är jag mer än nöjd. Att flugfånga en lax när det är 4 grader i vattnet är inte enkelt, så har man kontakt med fisk får man vara glad.

Förra årets premiärfiske var uselt och då var vattentemperaturen hög och vattenföringen låg, fiskade då i både verdal och gaula första veckan utan utdelning.

*****För övrigt kan ju den som är villig att erbjuda jobb som kastinstruktör/ghillie eller annat inom sportfiske kontakta mig*****
Till toppen
 
        Forum Index -> Fisket i Norge