Laxfiske.nu - Fiskeforum - Verdalselva bättre en ryktet.
:: Fiskeinformation
:: Forum
:: Övrigt

Laxfiske.nu's forum
  Sök   Nya ämnen 
Verdalselva bättre en ryktet.
      Forum Index -> Fisket i Norge
Författare Meddelande
Rolle



Meddelanden: 84

2005-03-24 11:47:58     Rubrik: Verdalselva bättre en ryktet.

På Verdalselva är det väl ordnat med fisket. Det finns många fina camper och förenings vatten. Älven ligger lite i skymundan av de andra
Mer omtalade tröndelags älvarna och kan lätt glömmas bort. Men många som väl besökt älven kommer gärna tillbaks och fisketrycket är inte lika hårt och det är lättare att komma över någon bra sträcka. Nu jobbas det aktivt med att köpa upp nät fisket i Trondheims fjorden och om allt går enligt förhoppningarna kommer det extra mycket lax upp i älvarna. Det vore kul om någon med erfarenhet från älven kunde berätta lite.
hs Rolle
Till toppen
Kim_B


Meddelanden: 13

2005-05-25 19:23:57     Rubrik: Verdalselva bättre en ryktet.

Hej Rolle

jag har fiskat ungefär 7 år i verdalselva. Och min erfarenhet är som din att det är en trevlig älv utan större trängsel utom på populära platser. Om man köper kort av VJFF finns dock alltid en plats att åka till om man vill vara mer ensam. Annars är ju en del av laxfisket just att träffa folk och ljuga om storfångster på stranden i väntan på sin tur.

Fisket är generellt sett välordnat utan problem med att folk går ut framför en när man fiskar eller vadar sönder poolerna. Dessutom är ju fisket relativt sett billigt.

Men, man ska komma ihåg att verdal är en ganska liten älv och därmed är vattenföringen ofta väldigt låg. Och när det är låg vattenföring så blir det snarast en större å än en forsande älv. Det kan nog ses som orsaken till att besökarna är ganska få, för även om ju laxfiske alltid är en chansning så är det än mer så i en liten älv. Sommartid stiger ofta vattentemperaturen uppåt 18-19grader och det stiger ingen lax att tala om. Visst kan man lyckas få något ändå, men om man bara har en vecka på sig så är vattensäkrare älvar som namsen, orkla, gaula eller surna att föredra. Har man två veckor så brukar man få någon enstaka dag med mycket bra förhållanden, några med medelbra och några riktigt usla dagar.

Är man någorlunda duktig på att läsa av en älv kan man dock hitta pooler som passar till vattenföringen, och då brukar man ofta få gå själv. Även på lågvatten samlas folk på de populära (och på medelvatten mycket bra) platserna.

Älven är förövrigt en ypperlig havsöringsälv med storväxt öring upp till 6-7kg.

Nåja, är det nån som har nån fråga så går det bra att ställa den.
Till toppen
jannep


Meddelanden: 4

2006-05-11 22:02:43     Rubrik: Sv: Verdalselva bättre en ryktet.

vet du/ni hur det är i älven efter storflommen i vintras???
Till toppen
Kim_B


Meddelanden: 13

2006-05-14 23:46:35     Rubrik: Sv: Verdalselva bättre en ryktet.

jannep wrote:
vet du/ni hur det är i älven efter storflommen i vintras??? 


Det vet ingen.
Klart är att med den vattenföringen (1000 kubikmeter/sek) så flyttar även stora block på sig. Dessutom så blev det islossning under flommen (av naturliga skäl) och isen förändrar poolerna även vid normala vårflöden. Det gick även några större skred/ras. Risken är att de ligger och läcker mycket lera ut i älven vilket kan medföra att vattnet blir lite mer färgat. Vid normalvattenstånd (ca 10kubik) sommartid så är vattnet oftast klart. Fisken har alldeles säkert överlevt flommen, den är ju gjord för att simma...

Det blir alltså till viss del att lära om älven för den som varit där förut, för min egen del så är det väl osäkert om det blir nåt fiske i verdal i år.

Nytt för i år är också att stora delar av helgeåa har blivit privatvald med möjlighet att lösa fiskekort förutom under 3 veckor i juli då engelska fiskare har denna del exklusivt. Detta är ingen älv att betala dyra pengar för, den är allt för avhänging av regn för det, så jag utgår från att detta blir ett ganska kortvarigt experiment från markägarna. Vid låg/normal vattenföring går lite fisk förbi Grunnfossen.
Till toppen
jannep


Meddelanden: 4

2006-05-15 23:14:08     Rubrik: Sv: Verdalselva bättre en ryktet.

stort tack kim för infot.. avvaktar nog nåt år,men ska försöka åka dit älven verkar mycket trevlig.. ha de gött. JP.
Till toppen
 
        Forum Index -> Fisket i Norge